De Huawei P40 Pro komt mogelijk met Android en Harmony OS.

Huawei lanceert de P30 en P30 Pro

Na lang wachten heeft Huawei vandaag officieel de P30 en P30 Pro gelanceerd. Beide modellen worden gezien als grote concurrenten voor onder andere de iPhone Xs en de Galaxy S10e. Opmerkelijk genoeg gaat het hier echter wel om een midrange smartphone met high-end specificaties. Dit belooft dus veel goeds voor de nieuwe Mate-serie die ergens dit jaar nog zal gaan komen.

Camera

Zowel de P30 als de P30 Pro zullen beide uitgerust worden met een 40 megapixels camera die uit de stallen van Sony komt. De nadruk ligt bij de lancering vooral op deze camera. Volgens de fabrikant zullen beide modellen zich hierin goed onderscheiden ten opzichte van directe concurrenten. Dit heeft met name te maken met het gele kleurfilter die er voor zorgt dat de camerasensor hierdoor gevoeliger is. De P30 en P30 Pro zullen hierdoor ook in donkere omstandigheden nog prima foto’s maken. De P30 maakt ten opzichte van zijn voorganger echte sprongen die nog over een 12 megapixels camera beschikte.

De P30 Pro is op zijn eigen manier weer uniek door ook 5x digitale zoom aan te bieden. Dit is een hoeveelheid die tot op heden nog niets is verwerkt in een commercieel product. Met de P30 mag je op zich ook niet klagen, want dit model beschikt over 3x digitale zoom. Beide modellen zullen de beschikking krijgen over een 32 megapixels selfiecamera welke in de bovenzijde van het scherm is verwerkt.

Scherm

De verschillen tussen beide modellen worden uiteraard ook gemaakt op het gebied van schermgrootte. Zo krijg je met de P30 Pro de beschikking over een 6.47 inch OLED scherm. Bij de P30 krijg je de beschikking over een respectabele 6.1 inch OLED scherm. De voorgangers van deze modellen kregen standaard nog een LCD-scherm mee. In de nieuwe situatie kun je rekenen op een maximale resolutie van 2340 x 1080 pixels.

In vergelijking met enkele andere fabrikanten heeft de fabrikant toch gekozen om zowel de P30 als de P30 Pro te voorzien van een uitsparing in de bovenzijde van het scherm voor de selfiecamera. Dit kan wellicht wat ‘ouderwets’ zijn, maar we moeten niet vergeten dat het toch om betaalbare modellen gaat. Als goedmakertje krijg je dan wel een vingerafdrukscanner in het scherm.

Hardware

De P30 en P30 Pro zullen beide standaard uitgerust worden met de nieuwste Kirin 980-chipset. Deze chipset is al eerder toegepast op de high-end Mate 20 en bij het dochtermerk Honor voor de View 20. Respectievelijk kun je dan rekenen op 6 GB werkgeheugen en 8 GB werkgeheugen. Voor de opslag zullen beide modellen standaard uitgerust worden met 128 GB. Als je dit geheugen wenst uit te breiden ben je wel verplicht om SD-kaarten te kopen van Huawei zelf. Een andere microSD-kaart zal helaas niet werken op deze modellen. Opmerkelijk genoeg is de 3.5mm-jackplug afwezig op de P30 Pro, terwijl deze wel op de goedkopere variant weer terug te vinden is.

Prijs en beschikbaarheid

De P30 en P30 Pro zullen zeer spoedig leverbaar gaan worden in Nederland. De levering moet per 5 april gaan starten. De P30 krijgt een adviesprijs mee van € 750,-. De P30 Pro met 128 GB opslag krijgt een adviesprijs van € 1000,- en voor € 100,- meer heb je de beschikking over een variant met 256 GB.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.