Huawei is klaar om Google applicaties te vervangen

Huawei Media Services wordt het alternatief op de bestaande en vertrouwde Google applicaties.

Het mag duidelijk zijn dat Huawei het dit jaar erg zwaar heeft gehad. De fabrikant heeft veel last gehad van het handelsembargo wat door Amerika is opgelegd. Je ziet dit wellicht niet in de verkoopcijfers, maar wel bij de nieuwere modellen. Deze worden in Europa momenteel zonder Google applicaties geleverd waardoor de smartphone vrijwel onbruikbaar wordt. Huawei heeft echter nu een alternatief klaarliggen.

Huawei en Google

Zowel Huawei en Google willen dolgraag weer samenwerken. Beide bedrijven worden echter op afstand gehouden dankzij een handelsembargo vanuit de Amerikaanse overheid. Het komt er kort op neer dat Google simpelweg geen zaken mag doen met Huawei. Nu is dit voor het besturingssysteem geen probleem. Android is volledig open source en kan dus vrij gebruikt worden over de gehele wereld. De aanvullende diensten, zoals Gmail, Youtube en de Play Store zijn diensten waarvoor Huawei wel moet betalen om te gebruiken. Gezien het handelsembargo mag Huawei simpelweg deze diensten niet meer afnemen en kan deze dus niet meer inzetten op nieuwe smartphones. De fabrikant heeft hier echter nu een eigen alternatief voor.

Huawei Media Services (HMS)

Volgens bronnen wil Huawei hun eigen Huawei Media Services dit jaar nog lanceren. Volgens velen is dit het antwoord vanuit de fabrikant op het handelsembargo. Belangrijke applicaties, zoals navigatie, betaalomgevingen en spelletjes kunnen nu ook eenvoudig via HMS. De belangrijkste applicaties moeten binnen nu en zes dagen dus beschikbaar zijn. Hierover zei de CEO van Huawei het volgende over:

“We have our own HMS and are trying to build a mobile ecosystem. Most of the key apps such as navigation, payments, gaming and messaging will be ready by December end. We will create an end-to-end business model with developers, content and services providers. We will provide value to them.”

Huawei wil er daarnaast voor zorgen dat de 150 meest populaire applicaties in hun applicatiewinkel te downloaden zijn. Denk hierbij dan aan applicaties zoals Facebook, Instagram en WhatsApp. Als het de fabrikant lukt om ook deze downloadwinkel goed van de grond te krijgen kan het mogelijk ook voor een verschuiving zorgen binnen Android zelf. Iets waar iOS nooit last van zal hebben.

Wordt Huawei nu een concurrent?

Op de vraag kun je niet direct goed antwoord geven. Het is natuurlijk de vraag of het ecosysteem van de fabrikant stabiel genoeg is. Ook de adoptie van dit systeem is van groot belang. Hierin heeft Google zeker een voorsprong. Veel smartphonefabrikanten gebruiken tot op de dag van vandaag simpelweg de beschikbare diensten vanuit Google. Dit is makkelijk en iedereen is hier bekend mee. Huawei is echter genoodzaakt om deze hegemonie te doorbreken. Je kunt misschien ook stellen dat Google op deze manier een eigen concurrent heeft gemaakt.

Alles hangt af van de Huawei Media Services. Er zijn geen twijfels dat de fabrikant het zal lukken. In het verleden hebben ze al eens bewezen dat hun gewaagde gokken goed hebben uitgepakt. Hier is de fabrikant ook groot genoeg voor om dergelijke risico’s te nemen. Ze willen immers hun wereldwijde verkoop weer op peil krijgen in 2020.

China is de grootste afzetmarkt voor Huawei. Juist in dit land werkt men standaard zonder Google applicaties. Vooral in India en Europa zijn wij er enorm aan gehecht en is zelfs algemeen goed geworden op de smartphone. Als een dergelijke dienst niet aanwezig is lopen wij er met een grote boog omheen. De komst van Huawei Media Services is dus van essentieel belang voor de toekomst van Huawei.

Wij kunnen in dit geval enkel afsluiten met enkele wijze woorden. Huawei heeft veel te verliezen, maar ook veel te winnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Geen accu op basis van grafeen voor de Huawei P40.

Huawei P40 komt mogelijk helemaal niet met accu van grafeen

Volgend bericht
Het MWC moet het dit jaar mogelijk zonder Samsung doen.

Samsung Galaxy S11 kan wel eens de Galaxy S20 worden

Gerelateerde berichten
Total
3
Share