Huawei is gebruikt om met China te onderhandelen

Huawei logo

De soap rondom Huawei is dan nu uiteindelijk ten einde, maar de slotaflevering heeft wel een verrassende wending gekregen. Amerika beschuldigde Huawei van spionagepraktijken, echter nu lijkt de fabrikant vooral gebruikt te zijn om gesprekken te kunnen voeren met de Chinezen. Alle sancties lijken, onder bepaalde voorwaarden, nu te zijn opgeheven.

Onderhandelen

Het gebruik van Huawei voor onderhandelingen lijkt vanaf de eerste dag al compleet in scene gezet te zijn door president Trump. Tijdens de G20 top in Japan werd het duidelijk dat de fabrikant is gebruikt om de economie van Amerika een grote boost te geven. Zo is afgesproken met China dat dit land een grote hoeveel agrarische producten afneemt vanuit Amerika. In ruil hiervoor mag Huawei weer zaken doen met Amerikaanse bedrijven. Hierbij mag er alleen zaken gedaan worden met bedrijven die geen direct gevaar vormen voor de veiligheid van Amerika.

Keuze

Vooral de laatste zin doet nog menig wenkbrauw fronzen. Welke voorwaarden zitten hier aan. Zoals het er nu naar uit ziet zijn het vooral de producenten en leveranciers zelf die moeten gaan beoordelen of de nationale veiligheid in het gedrang komt. In de aankomende periode zal Qualcomm, ARM en ook Google dit nader moeten bekijken. De keuze lijkt ons duidelijk, elk bedrijf is gebaat bij een klant zoals Huawei. Zo werd in het afgelopen jaar ruim 11 miljard dollar aan onderdelen uitgegeven in Amerika door Huawei.

Voorbereid

Huawei was inmiddels al wel goed voorbereid op een dergelijke sanctie. Zo had het bedrijf een voorraad voor ruim een jaar. Op deze manier kwam de productie van smartphones niet in gevaar. Daarnaast maakt de fabrikant ook zijn eigen chips die dus makkelijk als vervanger ingezet konden worden. Dit laatste was echter ook weer de zwakke plek van Huawei. Voor de structuur van de chips maken ze gebruik van ARM, een bedrijf uit Amerika. Ook de komst van hun eigen besturingssysteem leek plotseling in een razend tempo te gaan komen. Dit alles lijkt nu gelukkig voor de toekomst weer stabiel te gaan lopen, maar met betrekking tot de chips zal Huawei nog wel drie keer achter zijn oren krabben of hier ook een noodplan voor moet komen.

Flinke terugval

Huawei was in het eerste kwartaal goed op weg om weer een recordjaar te gaan schrijven. De nummer twee smartphonefabrikant verkocht in het eerste kwartaal 59 miljoen smartphones. Met dit aantal lag het op koers om hun eigen record van vorig jaar te gaan verbreken. Nadat de blokkade op leveringen werd toegezegd vanuit Amerika zakte de leveringen fors in. In totaal heeft de fabrikant nu 100 miljoen smartphone verkocht, terwijl de begroting juist op 140 tot 160 miljoen exemplaren zou liggen in dit eerste halve jaar.

Het is onbekend hoe de fabrikant deze terugval nog goed gaat maken voor dit jaar. Toch heeft Huawei al wel aangekondigd dat hun huidige generatie smartphones een update naar Android Q kunnen gaan verwachten. Ook de komst van de Mate 30, later dit jaar, kan de terugval nog flink goed maken.

Afluisteren

De angst voor afluisterpraktijken zit er bij Amerika nog goed in. Geheel onterecht is dit niet. Er is een wet in China die het Huawei verplicht om informatie te verzamelen voor deze overheid. Vanwege deze wetgeving heerst er een angst dat er een achterdeur in systemen is ingebouwd waardoor informatie over Amerikaanse bedrijven en burgers zo in handen kunnen komen van de Chinese overheid. Volgens de CEO van Huawei is hier totaal geen sprake van en is de CEO zelfs bereid om een contract te ondertekenen, met welk land dan ook, waarin ze ondertekenen dat er geen software aanwezig is om te kunnen afluisteren.

Huawei is ook een grote leverancier op het gebied van telecomnetwerken. Hier ligt vooralsnog de zaak heel gevoelig en heeft Amerikaanse overheid telecomproviders opgeroepen om niet in zee te gaan met Huawei. Het lijkt er op dat andere landen vooralsnog terughoudend zijn in deze waarschuwingen. De fabrikant komt er dus in alle opzichten nu goed van af, al is het ook allemaal niet netjes gelopen.

1 reactie
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Huawei komt zijn beloftes na als het gaat om een goede aftersales. De fabrikant heeft een lijst met smartphones gepresenteerd die in ieder geval kunnen rekenen op een upgrade naar Android Q. Ook is het inmiddels bekend welke smartphones van Honor deze upgrade kunnen gaan verwachten.

Deze Huawei smartphones krijgen een upgrade naar Android Q

Volgend bericht
Vandaag heeft LG de G8s ThinQ gelanceerd. Het is de goedkopere variant van de G8 ThinQ en zal halverwege deze maand al beschikbaar gaan komen. Hij wordt een stuk betaalbaarder en de smartphone krijgt dan ook een adviesprijs mee van € 699,-.

LG lanceert de G8s ThinQ

Gerelateerde berichten
Total
6
Share