Huawei Mate 30 wordt op 19 september gelanceerd

Huawei introduceert de Mate 30 op 19 september

Geheel onverwacht heeft Huawei via Twitter laten weten dat de nieuwe Mate 30-serie op 19 september onthult zullen gaan worden. Rondom dit model zijn nu ontzettend veel onzekerheden. Het is vrijwel zeker dat de smartphone zonder de bekende Google-services zal worden geleverd. Wat kunnen wij dan wel verwachten? Wordt het de open-source versie van Android of toch HarmonyOS?

Lancering Mate 30

Dat Huawei de nieuwe Mate 30 toch op 19 september zal gaan lanceren is zeker opmerkelijk te noemen. Voor de productlancering heeft de fabrikant gekozen voor München. Het zal dan ook pas duidelijk gaan worden of de nieuwe Mate 30 dan wel of geen Google-services aan boord heeft. Informatie over de toestellen geeft Huawei verder nog niet. Hier is uiteraard het evenement voor bedoeld. De fabrikant zal ook van de gelegenheid gebruik maken om nieuwe technieken en ideeën met de wereld te delen. De lancering van de nieuwe Mate 30 wordt op 19 september live uitgezonden door Huawei. Je kunt de volgende website alvast bewaren om op 19 september deze introductie te volgen.

Android of HarmonyOS

Al eerder werd deze week bekend dat de Mate 30 zeker niet de beschikking gaat krijgen over Android en diens Google-services. Zo kan de Mate 30 zeker geen beroep doen op zaken zoals de Google Play Store, Google Maps of andere standaard applicaties. In plaats hiervan kan Huawei nog uitwijken naar de open-source versie van Android. Dit is feitelijk de kale versie van Android zonder enige dienst. Wij kunnen ons voorstellen dat dit geen populaire keuze is om de Mate 30 mee uit te gaan rusten.

De tweede keuze is dan HarmonyOS. Dit besturingssysteem is inmiddels in bepaalde producten al terug te vinden. Het besturingssysteem is van de fabrikant zelf, maar dit kent feitelijk dezelfde beperkingen wanneer je naar de open-source variant van Android gaat kijken. Het is onbekend of Huawei hier inmiddels al verder in is en of het dus mogelijk een stuk uitgebreider is dan wat wij nu weten. Het is overigens onwaarschijnlijk dat Huawei dit besturingssysteem gaat gebruiken. Eerder gaf de fabrikant aan dat het voor dit jaar geen intenties heeft om smartphones te gaan lanceren met dit besturingssysteem. Nu de nood hoog is kan de Mate 30 zomaar de eerste smartphone worden met dit besturingssysteem.

Mate 30 wel een bruikbaar product?

Je kunt je nu af gaan vragen of de Mate 30 wel een bruikbare smartphone gaat worden als de nodige diensten worden afgesloten. Blijkbaar staat Huawei hier nogal positief in en is de lancering dus gewoon op 19 september. Heeft de fabrikant dan onderhands toch een deal kunnen sluiten met Google? Ze kunnen uiteraard nu ook goedwerkende alternatieven hebben gevonden. Wij hopen dat de Mate 30 toch gewoon met de bruikbare versie van Android wordt gelanceerd, al geeft Google zelf aan dat dit niet gaat gebeuren. De twee andere opties blijven dan nog open. Dit zet bij ons vraagtekens neer of de nieuwe Mate 30 werkelijk een bruikbare smartphone zal zijn. Op 19 september zal hier uitgebreid antwoord op worden gegeven voor Huawei zelf.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.