Honor Huawei Mobiele telefoons

Huawei en Honor smartphones uitgerust met sjoemelsoftware

Huawei en Honor smartphones uitgerust met sjoemelsoftware

We waren het alweer langzaam vergeten, maar vorig jaar was het woord sjoemelsoftware een term die veelvuldig gebruikt werd in de autoindustrie. De term lijkt weer in opkomst te zijn en ditmaal op het gebied van smartphones. Huawei en Honor gebruiken speciale software om benchmarks te herkennen. Hierdoor zijn de prestaties in deze benchmarks een stuk hoger dan in werkelijkheid.

Sjoemelsoftware

Al eerder werd de autoindustrie getroffen door de sjoemelsoftware. In alle gevallen is de consument degene die de hoge prijs betaald voor dergelijke praktijken. Zo werden auto’s schoner op papier gezet dan ze werkelijk waren. In het geval van de smartphones van Huawei en Honor presteren de smartphones beduidend minder goed dan in benchmarks werkelijk is terug te zien. Je denkt dus een goed presterende smartphone te kopen, maar in werkelijkheid koop je dus een smartphone met midrange kwaliteiten.

Huawei en Honor hebben hiervoor speciale software geinstalleerd die de benchmarks herkennen. Wanneer dit herkend wordt zal de smartphone direct de prestaties van de smartphone opschroeven. Recentelijk is de Honor Play op de pijnbank gelegd waarbij er een test is gedaan met de benchmarkherkenning aan en uit. Met deze softwareherkenning was het scherm en de processor beduidend beter en krachtiger. met de softwareherkenning uit werkte de smartphone normaal en was de prestatie bijna met 50% gezakt. Dit zijn verontrustende zaken.

Antwoord

Met deze conclusies en bewijzen is de CEO van Huawei software gevraagd om een reactie. Hierbij werd de vraag gesteld waarom deze software wordt gebruikt. De werkelijkheid is namelijk beduidend anders en hierdoor zijn de benchmarks niet meer representatief. Deze benchmarks worden steeds vaker gebruikt om een smartphone aan te prijzen en koopbewuste smartphonegebruikers gebruiken deze informatie ook om de juiste smartphone te kiezen. Volgens de CEO gebruikt elke fabrikant deze software voor de benchmarks. Daarnaast merkt hij op dat dit de werkelijke prestaties zijn van de smartphone. Om oververhitting en andere problemen tegen te gaan wordt de smartphone softwarematig geknepen.

Probleem

Voor wat wij nu kort kunnen concluderen is dat de benchmarks vooralsnog een vertekend beeld geven van de werkelijkheid. Dat elke fabrikant zich hier aan schuldig maakt is nog verontrustender. Puur gezien kunnen wij dus de cijfers in de benchmarks wel vergeten, of even makkelijk gerekend alles door twee delen. Of ook elke fabrikant werkelijk de prestaties softwarematig opkrikt is nog maar de vraag. Het is natuurlijk goed mogelijk dat Huawei en Honor nu in het nauw gedreven worden en beginnen met vingertjes wijzen. Wij zien het wel als een serieus probleem en het verbaast ons niets als de Europese Commissie hier spoedig gehoor aan gaat geven, net als bij het sjoemelschandaal in de autoindustrie van destijds. Het verheerlijken van cijfers, die noch met de waarheid overeenkomen, mag natuurlijk nooit gebeuren.

Avatar voor Paul Herps

administrator
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.