Huawei logo

Handelsverbod Huawei wederom uitgesteld

Huawei heeft wederom een verlenging gekregen om in beperkte mate nog te mogen handelen met Amerikaanse bedrijven. De restricties heeft de Chinezen al doen besluiten om met creatieve oplossingen te komen. Het is echter de vraag hoe lang het nog duurt alvorens het handelsverbod werkelijk van kracht zal gaan. 

Korte verlenging

Bij eerdere verlengingen kreeg Huawei constant 90 dagen extra de tijd op orde op zaken te stellen en om naar passende alternatieven uit te wijken. Al meerdere malen heeft de Amerikaanse overheid deze verlenging dus verstrekt aan de fabrikant. Ditmaal is het echter wel van kortere duur. Huawei heeft nog 45 extra dagen gekregen om de laatste zaken af te ronden. Deze 45 extra dagen zullen ingaan op 1 april en loopt dus halverwege mei af.

De kortere verlenging lijkt er op te wijzen dat de Amerikaanse overheid de zaken rondom het handelsverbod nu definitief wil maken. De overheid gunt Huawei echter nog wat extra tijd om bepaalde zaken af te ronden. Dit is echter nu de conclusie die je kunt trekken uit deze korte verlenging. Niet eerder heeft de Amerikaanse overheid deze korte duur aan de Chinezen toegekend.

Grote gevolgen

Wanneer het handelsverbod werkelijk wordt opgelegd kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Misschien zelfs in mindere mate voor Huawei. Deze laatste partij heeft inmiddels passende maatregelen getroffen om toch door te kunnen gaan. De fabrikant is echter ook een grote leverancier voor 5G netwerkapparatuur. Met het handelsverbod kan de uitrol van 5G in Amerika zomaar tot een stilstand komen. Daarnaast zijn er talloze Amerikaanse bedrijven te noemen die grotendeels afhankelijk zijn van de klandizie van Huawei.

Wanneer het handelsverbod werkelijk van kracht zal worden kunnen verschillende bedrijven de financiële strop flink voelen. Naast smartphones produceert Huawei immers ook laptops. Deze worden nu nog geleverd met Microsoft Windows. Met het handelsverbod zal de fabrikant uitwijken naar een ander alternatief waardoor het Amerikaanse Microsoft een belangrijke klant verliest.

Amerikaanse bedrijven staan op

Eerder leek het er op dat Google de samenwerking met Huawei al had opgezegd. Het werd echter snel duidelijk dat deze beweringen niet juist waren. Het is juist Google die inmiddels bij de Amerikaanse overheid toestemming heeft gevraagd om weer te mogen samenwerken met de Chinezen. De beslissing over dit verzoek is vooralsnog niet genomen, maar rooskleurig lijkt het allemaal niet.

Zolang Huawei geen zaken meer mag doen met Google heeft de fabrikant een eigen alternatief op de markt gebracht. Onder de naam Huawei Mobile Services biedt het soortgelijke diensten aan op hun eigen smartphones. Dat is een pakket van diensten- en services, waardoor je die van Google niet meer nodig hebt. Ook de eigen AppGallery-winkel waarin je apps, games en widgets kunt downloaden, is te vinden op smartphones van de fabrikant. Op dit moment is het nog te vroeg om te beoordelen of deze dienst werkelijk een kans van slagen heeft, maar gezien het enorme marktaandeel zal hier ongetwijfeld spoedig een goed antwoord op komen.

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.