Huawei logo

Handelsembargo Huawei treft nu ook Apple

Het mag inmiddels geen nieuws meer zijn dat Amerika een volledig handelsembargo heeft ingevoerd voor Huawei. Bedrijven in Amerika mogen hierdoor op geen enkele manier meer zaken doen met het Chinese bedrijf. We zijn inmiddels een jaar later en de zaken worden nu verder aangescherpt. Hierdoor lijkt het doek langzaam te sluiten voor het ooit zo succesvolle Huawei. Of is er een offensief?

Nieuwe maatregelen

Het was al bekend dat Huawei geen diensten of producten mocht afnemen van Amerikaanse bedrijven. Via verschillende omwegen was het echter alsnog mogelijk om bepaalde onderdelen aan te kopen en te gebruiken. Deze manier van werken lijkt nu aan banden gelegd te worden door de Amerikaanse overheid.

Fabrikanten die gebruik maken van software of hardware van Amerikaanse bedrijven moeten nu een speciale licentie bij de Amerikaanse overheid aanvragen. Zo moet chipfabrikant TSMC nu een vergunning bemachtigen in Amerika om nog chips te mogen leveren aan Huawei. Deze restrictie geldt uiteraard niet voor de chipfabrikant wanneer ze chips leveren aan bijvoorbeeld Apple of Samsung. Het is vanuit de Amerikaanse overheid niet de bedoeling om andere bedrijven de dupe te laten worden van dit embargo. Het gaat juist hun om het waarborgen van de nationale veiligheid. Enkel op deze manier heeft Amerika de volledige controle op wat Huawei aankoopt en produceert.

5nm chipset

Het was juist dit jaar de bedoeling dat TSMC hun eerste levering van 5nm chipsets zou afronden richting Huawei. Deze planning komt nu mogelijk in gevaar door deze nieuwe maatregel. De chipfabrikant moet nu eerst een vergunning bemachtigen alvorens men werkelijk mag leveren. Hoe lang deze aanvraag duurt is nog niet bekend. Deze nieuwe chipset zou in de aankomende Huawei Mate 40 gebruikt worden. Door de nieuwe aangescherpte restricties kan deze lancering mogelijk in gevaar komen. Het is hierdoor nog maar de vraag of Huawei dit jaar met hun eerste 5nm chipset op de markt zullen komen.

Het is juist TSMC die nu extra hard geraakt wordt door de maatregelen. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat in 2023 een fabriek in Arizona werd geopend voor de productie van chips. Om deze bouw te kunnen financieren is de een na grootste klant van TSMC wel noodzakelijk. Laat deze klant nu Huawei zijn. Na dit embargo zien wij TSMC mogelijk ook hun vingers van het project in Arizona trekken. Er valt immers mogelijk een inkomstenbron weg.

China slaat terug richting Apple

De nieuwe maatregelen slaan in als een bom bij de Chinezen. Door de nieuwe regelgeving kan Huawei feitelijk geen nieuwe krachtige smartphones meer produceren. De chipsets die momenteel al in productie waren zullen vooralsnog uitgeleverd worden. Er mogen echter nu geen nieuwe orders ingediend worden en daar zit nu het enorm pijnlijke punt. De toekomst van Huawei ligt nu in de handen van Amerika.

China wil nu gaan terugslaan door met een soortgelijke lijst te komen met onbetrouwbare bedrijven. Op basis van welke zaken de Amerikaanse bedrijven op de lijst worden gezet lijkt vooralsnog een complete verrassing te zijn. Wel lijkt het er sterk op dat bedrijven zoals Apple, Qualcomm, Cisco en Boeing kandidaten zijn om deze lijst te vertegenwoordigen.

Vooralsnog lijkt het op een wraakactie. Concrete bewijzen zijn er niet waarom bepaalde bedrijven plotseling onbetrouwbaar zijn. Welke gevolgen dit alles heeft wordt ook nog niet duidelijk kenbaar gemaakt. Dat de Chinese overheid een aparte en traditionele denkwijze er op nahoudt is inmiddels wel duidelijk. Het zal ons dan ook niet verbazen dat een dergelijke lijst spoedig opgesteld zal worden. Amerikaanse bedrijven kunnen dan op korte termijn hun borst nat maken. Voor veel van deze bedrijven blijft de Chinese markt nog steeds een belangrijke afzetmarkt.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.