Google werkt aan opvolger voor Android; Fuchsia OS

Al langer gaan de geruchten rond dat Google werkt aan een opvolger voor Android. Onder de naam Fuchsia OS moet dit de vervanger gaan worden van Android. Het besturingssysteem wordt op een compleet nieuwe manier opgezet en ingericht en zal vrijwel geen vergelijking meer hebben met het bestaande Android.

Vervangen

Momenteel werken ruim 100 mensen bij Google aan het nieuwe Fuchsia OS. Over een tijdspanne van vijf jaar moet dit nieuwe OS zijn intrede gaan maken en Android gaan vervangen. Momenteel werkt Android nog in gesegmenteerde versies op verschillende apparaten. Fuchsia OS moet hier echter verandering in brengen en moet ondersteuning bieden aan zowel smartphones, tablets, wearables en smart home apparaten. Op dit moment biedt Google met Android deze ondersteuning ook, echter zijn het wel aangepaste versies. Met Fuchsia OS is er slechts een besturingsysteem die alles ondersteund. De vervanging door Fuchsia OS moet ook voor meer helderheid zorgen bij eindgebruikers en meer uniformiteit bieden voor fabrikanten van dergelijke apparaten.

Verbeteringen

Onderhuids is Fuchsia OS wel degelijk anders in vergelijking met Android. Het eerste grote verschil is natuurlijk dat Fuchsia OS een enkel systeem is welke verschillende apparaten zal gaan ondersteunen. Ook updates zouden met Fuchsia OS beter gegarandeerd zijn aangezien Fuchsia OS niet zozeer afhankelijk is van het type apparaat of hardware. Bij de opbouw van het nieuwe besturingssysteem is ook direct rekening gehouden met stemcommando’s. Deze zijn nu direct in de kern geintegreerd. Een ander groot verschil is dat het besturingssysteem gaat werken op de kern van Zircon in plaats van Linux. Op deze laatste kern werkt Android nu. Door gebruik te maken van Zircon ontloopt Google ook mogelijke rechtzaken rondom Java-applets die mogelijk worden misbruikt. Volgens ingewijden wordt Fuchsia OS ook beter gebouwd rondom privacy. In veel opzichten kunnen wij dus echt spreken van een nieuw besturingssysteem met een compleet andere opzet en kijk op de werking van mobiele apparaten.

Jarenplan

Vooralsnog hoeven wij niet te gaan rekenen op een spoedige komst van dit nieuwe project van Google. De planning is dat de eerste apparaten over drie jaar worden voorzien van het nieuwe Fuchsia OS. Het vervangen van alle Android apparaten zal nog wel een langere periode in beslag nemen. Toch moet over vijf jaar het nieuwe besturingssysteem werkelijk zijn intrede gaan doen en vanaf dat moment kunnen wij ook de eerste smartphones terug zien die dit besturingssysteem aan boord zullen hebben. Tot die tijd kunnen wij enkel nog maar spreken over geruchten en is het afwachten tot Google met een eerste versie naar buiten zal komen. Gezien de tijdspanne mogen wij hier vermoedelijk toch nog wel drie jaar op wachten.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.