Google Pixel 6 krijgt eigen chipset

Na lang wachten heeft Google hun Pixel 4 en Pixel 4 XL smartphone gelanceerd.

Vorig jaar rond deze tijd werd gemeld dat Google een interne SoC klaar zou hebben voor zijn 2021-smartphones en  9to5Google meldt nu dat telefoons in de herfstopstelling van de zoekgigant, waaronder de Pixel 6 , worden aangedreven door een aangepaste chipset. De chip heeft blijkbaar de codenaam Whitechapel en staat intern bekend als de ‘GS101’, waarbij ‘GS’ een afkorting is van ‘Google Silicon’. 

Samsung technologie

Per document die door de bron worden bekeken, wordt Whitechapel gebruikt naast de codenaam ‘Slider’, een verwijzing die ook is gevonden in de Google Camera-app. Het lijkt erop dat Slider een gedeeld platform is voor de eerste aangepaste SoC van Google. De codenaam “Slider” wordt ook gebruikt bij Samsung en verwijst naar de Exynos-processors van de Zuid-Koreaanse gigant. 

Dat komt niet als een verrassing, want in het rapport van vorig jaar was al aangegeven dat Whitechapel in samenwerking met Samsung werd ontwikkeld. De chip zal waarschijnlijk worden vervaardigd met behulp van de 5nm-procestechnologie van Chaebol. Samsung heeft naar verluidt dit jaar de Qualcomm Snapdragon 888 SoC gemaakt, die recente Android-vlaggenschepen voedt, evenals zijn eigen Exynos 2100- silicium.

Aankomende Google-smartphones met de codenaam  ‘Raven’ en ‘Oriole’, waarvan wordt aangenomen dat ze de Pixel 6 en 6XL zijn, zijn de eerste apparaten die op het ‘Slider’-platform worden gebouwd. 

De Pixel 5a, die zogenaamd de codenaam “barbette” heeft en naar verwachting een debuut zal maken vóór de Pixel 6, zal waarschijnlijk vasthouden aan een door Qualcomm gemaakte chip. De midranger wordt schijnbaar in juni aangekondigd en bevat mogelijk de Snapdragon 780G.

Meer controle over de Pixel 6

Google ontving naar verluidt de eerste werkende versies van de Whitechapel SoC in april 2020. De inspanningen van het bedrijf om chips te maken gaan naar verluidt al in 2015 , toen voor het eerst werd gemeld dat het in gesprek was met verschillende chipfabrikanten om aangepaste chips voor Android te ontwerpen.

Een interne chip zou Google meer controle geven over zijn hardware, aangezien deze op dit moment afhankelijk is van het framework van Qualcomm. Het gerucht gaat dat Whitechapel een 8-core ARM-processor en hardware bevat die is geoptimaliseerd voor de machine-learningtechnologie van het bedrijf. Een deel van de SoC zal blijkbaar worden gewijd aan Google Assistant.

Een eigen chip zou ook een nauwere integratie met het besturingssysteem mogelijk maken en het bedrijf een voorsprong geven op rivalen die Android gebruiken. Apple maakt ook zijn eigen smartphone-chips en besturingssysteem en dit geeft zijn apparaten een prestatievoordeel ten opzichte van concurrerende telefoons.

Google kan ook de software-ondersteuning voor zijn Pixel-telefoons uitbreiden zodra het zijn eigen chip begint te maken. En natuurlijk is er ook een mogelijkheid om kosten te besparen.

Weinig details

Terug naar de Pixel 6, er is momenteel niet veel informatie op de telefoon, behalve dat deze waarschijnlijk een ingebouwde vingerafdruklezer zal hebben, evenals gezichtsherkenningstechnologie, en de camera aan de voorkant ondersteunt 4K-video-opnames. In tegenstelling tot de Pixel 5 , die een selfiecamera in de linkerbovenhoek van het scherm heeft, zal de Pixel 6 waarschijnlijk een gecentreerde perforator hebben. Er is geen woord over de releasedatum, maar als de geschiedenis een indicatie is, worden de Pixel 6 en 6 XL in oktober 2021 onthuld.
Er zijn ook steeds meer aanwijzingen dat de handsets vergezeld zullen gaan van Google’s eerste opvouwbare telefoon . 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht

Vorig jaar rond deze tijd werd gemeld dat Google een interne SoC klaar zou hebben voor zijn 2021-smartphones en  9to5Google meldt nu dat telefoons in de herfstopstelling van de zoekgigant, waaronder de Pixel 6 , worden aangedreven door een aangepaste chipset. De chip heeft blijkbaar de codenaam Whitechapel en staat intern bekend als de 'GS101', waarbij 'GS' een afkorting is van 'Google Silicon'. 

Details over de Samsung Galaxy A82 lekken

Volgend bericht

Vorig jaar rond deze tijd werd gemeld dat Google een interne SoC klaar zou hebben voor zijn 2021-smartphones en  9to5Google meldt nu dat telefoons in de herfstopstelling van de zoekgigant, waaronder de Pixel 6 , worden aangedreven door een aangepaste chipset. De chip heeft blijkbaar de codenaam Whitechapel en staat intern bekend als de 'GS101', waarbij 'GS' een afkorting is van 'Google Silicon'. 

Vaarwel LG, de smartphones zullen gemist worden!

Gerelateerde berichten

Total
1
Share