Gebruik jouw iPhone als autosleutel met CarKey

Al in 2016 werd eens gesproken over de mogelijkheid om de iPhone te gebruiken als autosleutel. Toen waren het slechts geruchten en leken de mogelijkheden nog erg ver weg te liggen. Er zijn nu echter concrete bewijzen dat Apple hard werkt aan CarKey. Met deze software wordt het mogelijk om de iPhone werkelijk te gebruiken als autosleutel.

CarKey in een vogelvlucht

De naam verteld precies datgene waar het voor staat. Het stukje software vervangt de fysieke autosleutel waardoor de auto makkelijk ontgrendelt kan worden. In dit geval moet je de autosleutel toevoegen aan de Wallet-app. Deze laatste applicatie gebruik je ook om passen toe te voegen die je binnen Apple Pay gebruikt. Compatibele voertuigen laten zich daarna openen en starten dankzij de NFC-chip in de iPhone. Met deze nieuwe technologische vooruitgang wordt het ook mogelijk om de autosleutel te delen met bijvoorbeeld jouw kinderen.

Samenwerkingen

Dat Apple werkt aan deze techniek komt zeker niet uit de lucht vallen. In 2018 is Apple namelijk lid geworden van The Car Connectivity Consortium. Dat is een groep bedrijven die werkt aan een universele standaard voor het ontgrendelen van voertuigen met smartphones en horloges. Onder de bedrijven die aan deze standaard werken, vinden we BMW, General Motors en Hyundai. Aan de kant van de smartphonefabrikanten zijn Apple, Samsung en LG aan boord.

Onderling zullen de bedrijven werken aan een standaard, maar partijen mogen hier ook van afwijken. Voor Apple lijkt dit eerder regel dan uitzondering. Zo heeft het sinds enkele jaren ook CarPlay in hun portfolio opgenomen. Inmiddels hebben meerdere autofabrikanten deze dienst opgenomen in hun modellen. Daarnaast zien wij ook Android Auto wat onder aan de streep toch echt anders werkt.

Ontwikkeling

Apple werkt momenteel erg hard aan CarKey. De eerste resultaten kunnen wij mogelijk dit jaar al verwachten. Dat de ontwikkeling van dit stuk software inmiddels concreet is blijkt wel uit een stuk tekst welke in de broncode is gevonden:

“Houd de iPhone of Apple Watch tegen het slot om CarKey te gebruiken. Het werkt automatisch, zonder Face ID. U kunt de instellingen van de Express-modus wijzigen in Wallet.”

Bij een lege iPhone alsnog starten

Omdat alleen de NFC-chip gebruikt wordt, moet je ook met een lege iPhone de auto kunnen ontgrendelen. Die chip blijft namelijk werken. Om wat extra veiligheid in te bouwen kun je ook nog Face-ID koppelen aan deze CarKey. Op deze manier weet je zeker dat de auto enkel wordt meegenomen door diegene die dit ook mag.

De eerste configuratie moet via de Wallet-app op de iPhone gedaan worden. Hierna moet dit afgerond worden via de app van de autofabrikant. Een beetje zoals Apple Pay activeren nu ook werkt. Je begint in de Wallet-app en rondt het via de app van je bank af. Sommige fabrikanten, zoals Tesla, gebruiken al smartphones om toegang te krijgen tot een auto en het te starten. Dit werkt echter via Bluetooth en is geen universele standaard. Deze laatste techniek kent ook zijn nadelen en heeft een lager beveiligingsnivau.

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.