De Samsung Galaxy Z Fold 3 5G is officieel gelanceerd.

Galaxy Z Fold 3 slechtste smartphone sinds de Note 7

In eerder geruchten konden wij eigenlijk al wel opmaken dat de Galaxy Z Fold 3 op bepaalde fronten wellicht beter zou zijn. Na zijn introductie van gisteren zijn de geruchten waarheid geworden en is het voor ons de uitgelezen kans om ons beeld over deze opvouwbare smartphone goed op papier te zetten. Wij kunnen ons niet inhouden dan dat de Galaxy Z Fold 3 ons behoorlijk teleurstelt. Zelfs zo erg, dat het de slechtste smartphone is sinds het debacle met de Note 7.

Waar is hij wel beter in?

Voordat we ingaan op waarom je de Galaxy Z Fold 3 misschien wilt overslaan, laten we hem de verdiende eer geven:

 1. Hoewel met vreselijke kwaliteit en mogelijk de slechtste implementatie tot nu toe, maakt de camera onder het scherm op de Fold 3 me om één reden blij – de lelijke uit het midden geplaatste uitsparing voor de selfiecamera is nu verdwenen (nou ja, niet helemaal weg, maar je snap het punt).
 2. We moeten Samsung feliciteren met het feit dat het erin is geslaagd de Galaxy Z Fold 3 (en Galaxy Z Flip 3) waterbestendig te maken , gezien alle bewegende delen in het scharniermechanisme. Toch moeten we wachten op daadwerkelijke tests en gebruikersfeedback over hoe waterbestendig de Folds werkelijk zijn. We hopen dat dit niet zal eindigen als een “watergate”-schandaal.
 3. De software (die al goed was) maakt nu vrijwel volledig gebruik van het 7,6-inch binnendisplay. Samsung heeft met bijna alle grote app-ontwikkelaars samengewerkt om de app-ervaring voor deze nieuwe vormfactor te optimaliseren . Bovendien is multitasken krachtiger dan ooit.
 4. De continuïteit is ook beter, dankzij de bijpassende 120Hz-schermen. Volgens Samsung zijn ze ook helderder dan voorheen en tot 80% duurzamer (binnenscherm). Nogmaals, dit zal moeten worden getest, maar het klinkt veelbelovend.

Oudere Mate X2 beter

Helaas is dat ongeveer waar de zinvolle upgrades eindigen. Laten we dus de Huawei Mate X2 terugbrengen en Samsung (opnieuw) ter plaatse zetten.

Voordat we dit doen, laten we verduidelijken dat een vergelijking tussen de twee niet echt geldig is, omdat de Mate X2 geen Google-apps uitvoert; kost veel meer dan de Galaxy Z Fold 3, en het is moeilijk te krijgen – we geven de Amerikaanse handelsverbod de schuld. Echter, zoals vermeld in het verhaal, verandert dit niets aan het feit dat er ergens in China een opvouwbare telefoon is die Samsung’s Fold te schande maakt. De 7 maanden oude Huawei Mate X2 heeft geen waterbestendigheid of een onvoldoende verhitte camera onder het scherm, maar hij:

 • Heeft grotere, betere displays – vooral de buitenste
 • Lost vrijwel het “kreukprobleem” op wanneer het uitgevouwen is
 • Wordt geleverd met een veel betere set camera’s van echt vlaggenschip
 • Veel sneller opladen
 • En heb je de GENIUS-ontwerpbeweging gezien waarmee de Mate X2 kan vouwen zonder een opening achter te laten!

Galaxy Z Fold 3 mist in de basis iets

Samsung heeft de basis van een goede smartphone en een uitstekende opvouwbare smartphone volledig over het hoofd gezien. Hij is inderdaad goedkoper gemaakt, maar de essentie blijft dat het een duurdere smartphone blijft. De onderliggende technieken moeten dan ook goed zijn, maar hier slaan ze de plank compleet mis.

 1. Het buitenste scherm heeft nog steeds een onhandig formaat, wat je aanmoedigt om het binnenste scherm zo snel mogelijk te gebruiken. Maar dan open je het, en het is echt niet zo groot. Als je wat dichterbij kijkt, is de vouw van de originele Galaxy Fold en Z Fold 2 er nog steeds.
 2. Probeer foto’s te maken en je zult je realiseren dat de Galaxy Z Fold 3 wordt geleverd met dezelfde hoofd- en ultragroothoekcamera’s van de Galaxy S20 en exact dezelfde 2x zoomcamera van (let op!) de Galaxy S10 . Dat is wat we een opoffering noemen voor het bereiken van een bepaald prijsniveau. We zijn er zeker van dat Samsung aan de softwarekant van de camera-ervaring heeft gewerkt om het meeste uit die gedateerde sensoren te halen, maar het is nog steeds krankzinnig om te denken dat je € 1800,- (!!!) betaalt voor een set middenklasse camera’s. En dan hebben we het nog niet eens over de nieuwe 4MP camera onder het scherm die (helaas) de kwaliteit van laptopcamera’s evenaart.
 3. Probeer uw Galaxy Z Fold 3 op te laden en u zult ontdekken dat hij net zo langzaam oplaadt als elk ander Galaxy-vlaggenschip. Dat is eigenlijk een probleem met het hele vlaggenschip van Samsung, dus we zijn bereid om het een kans te geven. Hoewel, nogmaals – € 1800,-…
 4. En tot slot blijft het ontwerp van de telefoon vrijwel onaangetast – iets lichter dankzij de kleinere batterij (2% kleiner) en met dezelfde opening in gesloten toestand – net als in de goede oude tijd.

Goedkoper, maar ook duurkoop?

Gefeliciteerd, Samsung! Je hebt het gedaan. De Galaxy Z Fold 3 is nu goedkoper. Maar de prijsverlaging voelt niet als magie zoals bij bijvoorbeeld Xiaomi’s Mi Mix Fold . Dit apparaat kan vanaf vandaag worden geïmporteerd voor £ 1084 in het VK en Europa  (12 GB RAM / 256 GB opslag), waardoor het goedkoper is dan Samsung’s Galaxy S21 Ultra en Apple’s iPhone 12 Pro Max ter referentie. De telefoon van Samsung is nu goedkoper, maar blijft duur . Toch bevat het verbeteringen ten opzichte van de Galaxy Z Fold 2. Als het een iPhone was, zou het een “S” -model zijn geweest. Wie weet – misschien is de enige motivatie van Samsung om een ​​geweldige opvouwbare te maken als Apple in het spel komt. Helaas lijkt het er niet op dat Cupertino wil meespelen. Het zal ons niet verbazen als Apple rechtstreeks overstapt naar een andere vormfactor, zoals een oprolbare telefoon. God weet wanneer… Nou, misschien weet Tim Cook dat ook.

Toch zijn het mijn indrukken, nou ja … alleen eerste indrukken. En hey – zelfs met de compromissen die Samsung moest maken, is de Galaxy Z Fold 3 nog steeds beter dan de Z Fold 2. Ook is de kans groot dat het de enige opvouwbare tablet- telefoon beschikbaar in uw regio, en daarom de beste. Vergelijken met andere beschikbare modellen doet overigens geen kwaad.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.