Vandaag heeft Samsung de Galaxy S21 Ultra 5G gelanceerd.

Galaxy S21 Ultra 5G met 100X Space Zoom gelanceerd

Het absolute topmodel wat Samsung vandaag heeft gelanceerd is de Galaxy S21 Ultra 5G. Zoals je het mag verwachten is dit de smartphone met werkelijk alle functionaliteiten zoals je het mag verwachten. Het nieuwste model zit niet alleen boordevolle nieuwe technieken maar overtreft daarnaast alle verwachtingen. Het is hoog tijd om jullie uitgebreid te informeren over dit nieuwste model.

De looks

Terwijl de S21 en S21 Plus verkrijgbaar zijn in een flink aantal gewaagde nieuwe kleuren , is de Ultra verkrijgbaar in twee nogal conservatieve kleurstellingen: Phantom Silver en Phantom Black. Althans in de meeste winkels, hoewel interessant genoeg, zijn er drie andere S21 Ultra-kleuren die exclusief verkrijgbaar zullen zijn op Samsung.com, een Phantom Titanium, Phantom Navy en Phantom Brown. Alle modellen zijn voorzien van een glazen achterkant met de nieuwste Gorilla Glass Victus voor betere valbestendigheid en een aluminium frame voor een stijlvolle uitstraling. Het ontwerpelement dat echter het meest opvalt, is de gigantische camerabobbel die aan de achterkant uitsteekt en bijna de helft van de breedte van de telefoon in beslag neemt. Hoewel de S21 en S21 + platte schermen hebben, is het scherm van de Ultra ook enigszins naar de randen toe gebogen.

Over dat scherm gesproken, het is een 6,8-inch OLED-scherm met een dynamische vernieuwingsfrequentie van 10 Hz tot 120 Hz dat automatisch verandert afhankelijk van de inhoud. En voor het eerst in een Galaxy kun je de telefoon op 120 Hz laten werken, zelfs met de maximale QHD-resolutie. Samsung heeft ook de helderheid en het contrast van het scherm verbeterd, dat nu het helderste is met een piek van 1.500 nits en 50% beter contrast dan op het model van vorig jaar.

Wat de rest betreft, je hebt de aan / uit- en volumetoetsen aan de rechterkant van de telefoon en er zijn geen knoppen aan de linkerkant (gelukkig ook geen speciale Bixby-knop). En zoals je zou verwachten, is er geen hoofdtelefoonaansluiting, terwijl het luidsprekersysteem bestaat uit een naar beneden gerichte luidspreker en een andere luidspreker in de oortelefoon. Aan de onderkant vind je de USB-C poort en microfoongrill. De Ultra is ook waterdicht met een IP68-certificering, wat betekent dat hij gemakkelijk een val in het water kan overleven.

S-Pen ondersteuning Galaxy S21 Ultra 5G

De Galaxy S21 Ultra is de eerste Samsung-telefoon uit de S-serie die de S Pen ondersteunt, maar in tegenstelling tot de Galaxy Note-familie waar de S Pen in de telefoon is opgeborgen voor gemakkelijke toegang, kun je hem hier niet in de telefoon opbergen en komt de S-Pen zelfs niet standaard in de doos mee.

In plaats daarvan moet u de S Pen apart aanschaffen en als u deze altijd bij de hand wilt houden, stelt Samsung een hoesje voor met aan de achterkant een speciale sleuf aan de zijkant voor de S Pen. Ook is de S Pen die Samsung speciaal voor de S21 Ultra 5G verkoopt een beetje anders dan die in de Note-serie. Hij is dikker, dus misschien is hij wat comfortabeler om vast te houden en te gebruiken. En in plaats van een knop aan de bovenkant van de S Pen te hebben, moet je de S Pen een beetje uit de behuizing van de S21 Ultra 5G halen. 

De Ultra met een Wacom-digitizer is ook compatibel met pennen van derden, zoals die van Staedtler, Lamy en Uni. Voor al het andere is de functionaliteit grotendeels hetzelfde: je hebt de handige notities op het vergrendelscherm, je kunt afbeeldingen bewerken en de meeste functies van de Note-serie en de Samsung Notes-app gebruiken.

Camera

De S21 Ultra 5G verbetert de camera ook op een grote manier met een nieuw quadcamerasysteem aan de achterkant.

De hoofdcamera heeft een 108-megapixelsensor, de volgende generatie van degene die Samsung in 2020 introduceerde met de S20 Ultra, en deze zou moeten verbeteren op twee belangrijke gebieden: scherpstellen en prestaties bij weinig licht. Het is ook gekoppeld aan een bredere lens dan op de meeste andere smartphones die er zijn. Het maakt gebruik van een 24 mm lens versus de veelgebruikte 26 mm brandpuntsafstand op anderen, en dat betekent dat je bredere foto’s krijgt. Vooral handig voor bijvoorbeeld landschapsfoto’s.

Maar de grote focus van de Ultra is zoomen. Je krijgt niet één, maar twee telelenzen: een 3x zoomlens en vervolgens een periscoop, 10x zoomlens die je meer bereik geeft dan op de meeste andere telefoons. Met de S21 Ultra 5G doet Samsung de Space Zoom-branding herleven en kun je net zoveel inzoomen als de krankzinnige 100X.

Ook de camera-app heeft een nieuwe update gekregen. Single Take, de functie waarbij een enkele druk op de ontspanknop foto’s van alle camera’s maakt, iets andere hoeken en een paar video’s, is nu verbeterd en biedt je een automatisch door AI gegenereerde leuke clip om te delen. Je krijgt ook een nieuwe Director’s View-modus, waarin je video op gesplitst scherm kunt vastleggen met beelden van de camera. Bovendien krijg je een verbeterde portretmodus (een functie die Samsung vroeger Live Focus noemde) met een betere scheiding van objecten en extra instellingen.

Aan de videokant kun je tot 8K video opnemen met 24 fps (geruchten suggereren ten onrechte dat je 8K30 zou kunnen opnemen). Je hebt ook betere videostabilisatie met de Super Steady-modus die werkt met zelfs 4K60-opnames (maar niet 8K). 

Onderhuidse kracht

Onder de motorkap wordt de S21 Ultra 5G aangedreven door de nieuwste en beste chips die beschikbaar zijn: de Exynos 2100.

We zullen hier niet ingaan op de kleinste details, maar wat belangrijk is om te weten, is dat Samsung Qualcomm lijkt te hebben ingehaald en de kloof tussen Exynos- en Snapdragon-modellen, waar Exynos-modellen meestal slechtere prestaties en energie-efficiëntie hadden, die kloof lijkt weg te zijn met deze nieuwste Exynos-chip.

Wat betreft opslag, de S21 Ultra 5G begint bij 128 GB, maar je kunt ook een 256 GB en zelfs een volledig 512 GB-model kopen, maar interessant is dat Samsung de microSD-kaartsleuf op alle S21-modellen laat vallen. Samsung was een van de weinige bedrijven die nog steeds microSD-kaarten ondersteunde, een functie voor veeleisende gebruikers die door sommigen werd gewaardeerd, maar waar met de S21-serie een einde aan komt.

  • 128 GB model met 12 GB RAM
  • 256 GB model met 12 GB RAM (* alleen met Phantom Black)
  • Model van 512 GB met 16 GB RAM (* alleen met Phantom Black)

Vingerafdrukscanner

Samsung lost ook een van de grootste klachten over zijn telefoons van de afgelopen jaren op: de trage vingerafdrukscanner. Het bedrijf maakt al een paar jaar gebruik van de eerste generatie van de ultrasone vingerafdrukscanner van Qualcomm, ook al werden nieuwere en snellere oplossingen door anderen overgenomen. Gelukkig wordt de S21-serie geleverd met de nieuwere, tweede generatie Qualcomm 3D Sonic Sensor, wat een 77% grotere sensorgrootte, 1,7x meer geregistreerde biometrische gegevens en vooral 50% hogere snelheid betekent.

Prijzen en beschikbaarheid

Samsung begint meteen met pre-orders voor de Galaxy S21 Ultra, terwijl de daadwerkelijke releasedatum is vastgesteld op vrijdag 29 januari.

Galaxy S21 Ultra 128 GB: € 1249,-
Galaxy S21 Ultra 256 GB: € 1299,-
Galaxy S21 Ultra 512 GB: € 1429,-

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.