Galaxy S11 krijgt magnifieke zoommogelijkheden dankzij Space Zoom.

Exynos 990 komt in de Samsung Galaxy S11

Deze ochtend heeft Samsung hun nieuwe chipset gelanceerd. De Exynos 990 zal de nieuwe chipset worden die in 2020 in enkele nieuwe smartphones gebruikt zal worden. Naast deze Exynos 990 chipset heeft Samsung ook de 5G Exynos Modem 5123 aan het grote publiek getoond. Beide chips zullen in eigen beheer worden gefabriceerd.

7nm EUV proces

De Exynos 990 zal volgens een nieuw procedé worden gefabriceerd. Met het 7nm EUV proces wordt feitelijk aangegeven hoeveel transistoren er gebruikt worden in de chip. Hoe lager dit nummer is, hoe meer transistoren er gebruikt kunnen worden binnen een chipset. Hierdoor kan de chipset ook weer sneller en zuiniger worden.

De letters EUV staan voor Extreme UltraViolet lithografie. Deze techniek zorgt er voor dat de benodigde transistoren ook daadwerkelijk op de plek komen zoals ontworpen. Deze methode zorgt voor een betere kwaliteit binnen de chipsets. De nieuwe Exynos 990 wordt ook volgens deze techniek geproduceerd. Het is juist de EUV-techniek die mede zorg draagt voor het hoog aantal transistoren in een chipset. Deze belangrijke bijdrage zal in de aankomende periode verder worden verfijnd om zo de chipsets nog krachtiger te kunnen maken.

Rekenkracht Exynos 990

De nieuwe Exynos 990 biedt weer meer rekenkracht ten opzichte van zijn voorganger. Volgens Samsung kan er gerekend worden op 20% meer rekenkracht. Hiervoor maakt de fabrikant gebruikt van een drietal rekenkernen. Twee kernen komen van Samsung zelf af, twee ARM Cortex-A76 rekenkernen en vier Cortex-A55. De Exynos 990 wordt daarnaast ondersteunt door de ARM’s Mali-G77 grafische processor. Ook hier claimt Samsung dat de prestaties met 20% zijn verbeterd.

De Exynos 990 ondersteunt daarnaast een 120 Hz scherm. Hierdoor moet de ervaring van het scrollen op een scherm of gamen op de smartphone een heel stuk prettiger worden. Hiervoor maakt de Exynos 990 gebruik van een image signal processor (ISP). De processor kan tot drie processen tegelijk uitvoeren. Dit zorgt voor een vlekkeloze werking de gehele tijd. Ook is deze ISP verantwoordelijk voor het verwerken van foto’s. Deze nieuwe ISP kan tot wel 108 megapixels verwerken. In augustus maakte Samsung al kenbaar dat men werkt aan een 108 megapixels cameramodule, dus geheel onverwacht komt dit niet.

AI functies

De Exynos 990 leent zich, volgens Samsung, uitstekend voor AI functies. Dit komt uiteraard mede door de hoge rekenkracht van de chip zelf. Daarnaast wordt er stevig geleund op een dual-core neural processing unit (NPU). Volgens de fabrikant kunnen de functies nu met meer souplesse uitgevoerd worden. Zo zal gezichtsherkenning een stuk sneller werken. Ook de camera zal profiteren van deze snelle processoren waardoor de beste instelling voor een foto sneller is berekend.

5G Exynos Modem 5123

De tweede lancering van vandaag is de nieuwe 5G-modem van Samsung. In de afgelopen periode heeft men de modem uitvoerig getest. In ieder geval ondersteunt de modem 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA, TD-SCDMA, HSPA, en 4G LTE. In test is gebleken dat de downloadnselheid van de chip tot wel 5.1 Gbps kan zijn. Al eerder haal Huawei een downloadsnelheid van 3.67 Gbps in Zwitserland met hun modem. Samsung heeft nu bewezen dat dit nog wel een tandje sneller kan.

Galaxy S11

Het is vrijwel zeker dat de Exynos 990 zijn debuut zal maken op de nieuwe Galaxy S11. De productie van de chipset zal later dit jaar van start gaan. Ditzelfde geldt overigens ook voor de nieuwe 5G-modem. Deze zal vermoedelijk niet standaard in de Galaxy S11 geïmplementeerd worden. Hiervoor zal Samsung vooralsnog een aparte 5G-versie van de Galaxy S11 op de markt brengen. Met alle bovenstaande informatie is het wel duidelijk dat op het gebied van rekenkracht er goede vooruitgang wordt geboekt op de aankomende Galaxy S11.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.