Enkele opmerkelijke cameratelefoons uit de historie, wie herkent ze nog?

Wij duiken weer eens in de historie en wij hebben ditmaal gekozen voor de cameratelefoon. Tot 2002 was een camera op de mobiele telefoon nog afwezig. De eerste fabrikanten kwamen in 2002 op hun eigen wijze op de markt. De opkomst van de camera in de mobiele telefoon was hierna losgebarsten. Toch zijn er enkele telefoons / smartphones die er uit springen. Het zijn juist deze modellen die voor een doorbraak hebben gezorgd of voor een wijziging op de telefoonmarkt. Wij nemen jullie graag mee in de meest opmerkelijke cameratelefoons vanaf 2002 tot heden.

Sony Ericsson t68i / maart 2002
De eerste telefoon die voor de wijziging op de markt zorgt is de t68i van Sony Ericsson. De telefoon zelf wordt nog niet standaard geleverd met een camera. Toch is er wel een aparte accessoire leverbaar die aan de onderzijde van de telefoon wordt ingeklikt. Hiermee is het de eerste mobiele telefoon die ook foto’s kan maken.
Nokia 7650 / juni 2002
Nokia was nog helemaal hot in deze tijden en het duurt dan ook niet lang alvorens deze fabrikant met een telefoon met camera op de markt komt. De Nokia 7650 is de eerste telefoon met een ingebouwde camera. Het is de eerste telefoon van Nokia die werkt op hun eigen besturingssysteem Symbian OS en de eerste commerciele telefoon met camera dat een succes is geworden.
Sanyo SCP-5300 / december 2002
Het merk Sanyo is in Nederland nooit van de grond gekomen. Toch heeft dit eigenzinnige merk toch wel weer voor een nieuwe verschuiving gezorgd. Hij beschikte over een 0.3 megapixels camera die foto’s kon maken in een resolutie van 640 x 480 pixels. Hiermee was
deze Sanyo op dat moment de beste cameratelefoon die je kon bemachtigen.
Nokia N90 / april 2005
Het blijft een lange tijd stil totdat Nokia in april 2005 de N90 op de markt brengt. Naast het opmerkelijke design was dit ontwerp ook functioneel. Het was de eerste telefoon waarbij je video’s kon opnemen met audio. Met een simpele handbeweging kon de N90 omgetoverd worden in een camcorder look-a-like. De Nokia N90 had de beschikking over een 2 megapixels camera. Voor het eerst maakt Nokia ook gebruik van Carl Zeiss lenzen.
Nokia N95 / maart 2007
Wederom is Nokia het merk die in 2007 voor opschudding zorgt. Met de Nokia N95, opvolger van de N90, brengt de fabrikant een nieuw vlaggenschip op de markt. Ditmaal is de camera ook onder handen genomen en heb je de beschikking over een 5 megapixels camera. Ook op het gebied van software worden de eerste stappen gezet. Je kunt nu voor het eerst de witbalans en overige instellingen doen. Voor het eerst zijn mensen overtuigd dat de telefoon wel eens de normale camera kan vervangen.
Samsung Pixon / september 2008
In 2008 was Samsung nog geen groot merk en moest het echt knokken om een positie op de markt te krijgen. Met de Pixon brengt Samsung hun eerste telefoon met camera op de markt. Het is ook de eerste telefoon met een 8 megapixels camera en dus kunnen wij voor het eerst ook echt spreken over goede kwaliteit.
Samsung Pixon12 / juni 2009
De eerste Pixon blijkt een enorm succes en de opvolger is dan ook snel gepland. De Pixon12 moet wederom de grenzen overstijgen en het is dan ook de eerste telefoon met een 12 megapixels camera. De camera komt ook met een nadeel, de Pixon12 was relatief dik ten opzichte van andere telefoons.
Apple iPhone 4 / juni 2010
Alhoewel Apple al een tijdje actief is wordt de fabrikant met de introductie van de iPhone 4 pas werkelijk serieus genomen. Vooral de frontcamera opent ogen voor veel andere fabrikanten. Hiermee wordt het mogelijk om te kunnen videobellen of gebruik maken van FaceTime. Ondanks de ‘slechts’ 5 megapixel camera zijn de geschoten foto’s toch gelijkwaardig aan andere concurrenten.
HTC EVO 3D / augustus 2011
Of het werkelijk voor een doorbraak heeft gezorgd valt nog te betwijfelen, maar vernieuwend was het zeker. De HTC EVO 3D werd voorzien van een tweetal camera’s aan de achterzijde en kon hierdoor foto’s en video’s in 3D vastleggen. Veel mensen zagen hier geen heil in en dus werd het niet echt een succes. Toch mogen wij niet ontkennen dat HTC hiermee weer een opmerkelijke revolutie teweeg heeft gebracht.
Nokia 808 View / mei 2012
fabrikanten hadden in deze periode al moeite om smartphones op de markt te brengen met camera’s met dubbele cijfers. Nokia bracht de 808 View opde markt met maar liefst een 41 megapixels camera. Hiermee bewees de fabrikant dat alles mogelijk is. Tot op heden is dit getal nog nooit evenaart en bezit Nokia nog steeds dit record met de 808 View.
Nokia Lumia 1020 / juli 2013
Als opvolger van de 808 View bracht Nokia in juli 2013 de Lumia 1020. Deze beschikte over een 41 megapixels camera met zes Carl Zeiss lenzen. Dankzij de xenonflitser kon de smartphone in elke ruimte perfecte foto’s maken. Ook de vele opties om de camera in te stellen werden door vele gewaardeerd. Ook het ontwerp was erg goed en hiermee doorbrak Nokia wederom alle standaarden.
Samsung Galaxy S4 Zoom / juli 2013
In dezelfde maand lanceert Samsung de Galaxy S4 Zoom. Ten opzichte van het bestaande vlaggenschip voegt Samsung op deze smartphone een 10x optische zoom toe met een 16 megapixels camera. De optische zoom zorgt er voor dat er ver ingezoomd kan worden zonder verlies van kwaliteit. Dit laatste is doorgaans wel het geval bij een digitale zoom.
HTC One M8 / maart 2014
In juni introduceert HTC de One M8. Het eerste is de eerste smartphone met een tweetal camera’s. De hoofdcamera is voorzien van een 4 megapixels UltraPixel-camera. De tweede camera is enkel aanwezig om de diepte te scannen en om de autofocus sneller te laten verlopen. Het was een gewaagde stap, maar inmiddels heeft elke fabrikant vrijwel deze techniek. HTC was dus de eerste met de dual-camera setup.
HTC Desire Eye / november 2014
De selfie begint een hype te worden. Fabrikanten willen hier handig op inspringen en HTC is de eerste smartphonemaker die dit doet. Zowel de camera aan de achterzijde als de selfiecamera hebben dezelfde resolutie. De Desire Eye wordt geleverd met een 13 megapixels selfiecamera en werd destijds dan ook de selfietelefoon genoemd.
Panasonic Lumix DMC-CM1 / december 2014
De strijd om de meeste megapixels was inmiddels gestaakt. De strijd voor de grootste ingebouwde sensor was echter nog niet gestaakt. Panasonic lanceert een smartphone met een 20 megapixels camera en een indrukwekkende 1 inch sensor met Leica-lens. Hierdoor kan de smartphone ook in donkere omgevingen prima fotograferen. Tot op de dag van vandaag heeft panasonic dit record op zijn naam staan.
LG V10 / oktober 2015
Veel gebruikers verwachten goede kwaliteit foto’s, echter was de video nog een ondergeschoven kindje. Hier brengt LG met de V10 duidelijk verandering in. Met de V10 is het mogelijk om video’s direct op de smartphone te bewerken, maar ook de controle over de video werd sterk verbeterd. met de dubbele camera aan de voorzijde werden selfievideo’s ook nog eens een stuk beter. De focus van video werd door de V10 duidelijk kenbaar gemaakt.
LG G5 / april 2016
De dual-camera aan de achterzijde van deze G5 lijkt in eerste instantie geen vreemd iets. Toch is de 8 megapixels sensor in staat om groothoekfoto’s te maken. Met een hoek van 135 graden kan er makkelijk meer op de foto gezet worden dan tot op heden mogelijk was. Hiermee biedt de G5 duidelijk weer een mooie extra aan ten opzichte van andere smartphones.
Motorola Hasselblad True Zoom / augustus 2016
Het is absoluut geen commercieel succes geworden, maar wel weer een mijlpaal. Motorola heeft een add-on ontwikkelt in samenwerking met Hasselblad. Met deze add-on kan een Motorola smartphone omgetoverd worden in een echte digitale camera. met een 12 megapixels camera en 10x optische zoom is het een mooie uitbreiding en de eerste add-on accessoires in jaren.
Google Pixel 2 / oktober 2017
Met de 12 megapixels camera is de Pixel 2 in eerste instantie geen opmerkelijke smartphone met camera. Toch wordt voor het eerst duidelijk een verschil gemaakt. Dankzij de software worden foto’s razendsnel bijgewerkt om zo uitermate goede resultaten te behalen uit een dergelijke camera. Hiermee laat Google duidelijk zien dat op het gebied van software ook nog veel te behalen valt.

Welke smartphones heb jij gehad en wat was jouw beste camerasmartphone/ Wij horen het graag!

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.