Per 31 augustus is het goed mogelijk dat BlackBerry definitief uit het straatbeeld verdwijnt.

Einde van een tijdperk: BlackBerry stopt per 31 augustus

De Chinese fabrikant TCL heeft aangekondigd dat het stopt met de verkoop van BlackBerry smartphones per 31 augustus. Dit heeft de fabrikant in een persbericht kenbaar gemaakt. Bestaande smartphones kunnen gelukkig nog wel rekenen op ondersteuning voor de komende twee jaar. Met deze aankondiging valt het doek voor BlackBerry-smartphones definitief.

Licentie

Per 31 augustus is de licentie vervallen voor TCL. Vanaf deze datum mag de fabrikant geen BlackBerry smartphones verkopen, ontwikkelen en produceren. Met de naderende einddatum in zicht lijkt er nu ook een eind te komen aan een rijk verleden van BlackBerry. Per 31 augustus zal TCL nog wel de verschillende modellen blijven ondersteunen voor gedurende twee jaar. In bepaalde landen wordt deze ondersteuning nog verder opgerekt. Dit laatste is afhankelijk van de lokale wetgeving waar TCL zich aan zal houden.

Sinds einde 2016 had TCL het exclusieve recht verworven om onder de naam BlackBerry verschillende smartphones op de markt te brengen. De licentie heeft helaas niet lang stand gehouden, want na vier jaar wordt de licentie niet meer verlengd. Nadat BlackBerry eind 2016 zelf al de ontwikkeling stopte van hun smartphones heeft TCL besloten om dit ook per 31 augustus 2020 te doen.

Hiermee lijkt het doek definitief te vallen voor het merk BlackBerry. Het is goed mogelijk dat BlackBerry de licentie overdraagt aan een andere partij, maar de kans hierop lijkt met de minuut kleiner te worden. De huidige licentiehouder kon hier ook geen antwoord op geven. TCL was in dit geval de beste partner voor de ontwikkeling en distributie van de merknaam. Zo maakt TCL ook de televisies onder de merknaam Philips en recentelijk nog nieuwe smartphones voor Alcatel.

BlackBerry smartphones onder TCL

In de korte termijn dat TCL gebruik heeft mogen maken van de merknaam heeft men toch wel een aantal opmerkelijke smartphones op de markt weten te brengen. Zo werd de KeyOne en later nog de Key2 gelanceerd. Beide smartphones beschikte over het volledig QWERTY-toetsenbord, een kenmerk van BlackBerry smartphones. Beide smartphones draaide op Android met hierover een schil die door BlackBerry zelf nog was ontwikkeld.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1192

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.