Deze Sony smartphones krijgen een update naar Android 9.0

Nadat verschillende fabrikanten al kenbaar hebben gemaakt welke smartphones een update naar Android 9.0 kunnen verwachten heeft Sony dit nu ook kenbaar gemaakt. De lijst met smartphones is ruim en dat is een goed teken. Ook al wat oudere modellen kunnen nog een update verwachten en hierin weet de fabrikant zich wel te onderscheiden ten opzichte van de rest.

Modellen

Vandaag heeft Sony een lijst vrijgegeven van modellen die in de aankomende periode een update mogen verwachten naar Android 9.0. De update zal in november van start gaan en wordt begin 2019 afgewerkt met de laatste modellen. 

De modellen die vanaf november een update kunnen verwachten zijn de volgende:

  • Xperia XZ2
  • Xperia XZ Premium
  • Xperia XZ2 Compact
  • Xperia XZ Premium
  • Xperia XZ1
  • Xperia XZ1 Compact

Begin 2019 kunnen de volgende modellen dan nog de langverwachte update naar Android 9.0 verwachten:

  • Xperia XA2
  • Xperia XA2 Ultra
  • Xperia XA2 Plus

Ontwikkeling en uitrol

Sony heeft naast deze lijst ook een interessante infographic online gezet. hierin wordt duidelijk beschreven waarom het soms langer duurt alvorens een update werkelijk beschikbaar komt. In verschillende fases wordt beschreven wat er in die fase gebeurd en welke zaken dan getest worden. Het is duidelijk dat het vele testwerk de vertraging in de uitrol zorgen. Daarnaast moet alles ook opnieuw gecertificeerd worden en goedgekeurd worden door verschillende instanties. Zo heeft vrijwel elke smartphones een nieuw certificaat nodig voor Bluetooth en WiFi. 

Ook de verschillende providers over de gehele wereld krijgen inzage in het nieuwe toestel. Daarnaast kan de provider aangeven welke zaken voor hun belangrijk zijn om het toestel werkend te krijgen op het netwerk. Als alles goed werkt zal uiteindelijk ook de uitrol van de softwareupdate plaatsvinden. Sony is nu zover om een groot aantal Xperia-smartphones van deze update te voorzien. 

Na lang testen, en vele certificaten later, kunnen wij vanaf november dus de eerste updates verwachten. Overigens is het voor Sony dan nog niet klaar. In het dagelijkse gebruik zal Sony nu op de proef worden gesteld en heeft de fabrikant een team van specialisten op de achtergrond die fouten opsporen en ook sociale media in de gaten houden. Zo kunnen eventueel fouten in de software makkelijk opgespoord worden en indien nodig snel een nieuwe update beschikbaar stellen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.