Nokia lanceert de 1.3, de 5.3, de 5310 en de 8.3 5G.

De Nokia 1.3, Nokia 5.3 en Nokia 8.3 5G officieel gelanceerd

Vermoedelijk waren deze drietal smartphones ingepland voor lancering op 23 februari. Vanwege het coronavirus werd de lancering door Nokia geannuleerd. Ruim een maand later heeft de fabrikant alsnog de Nokia 1.3, Nokia 5.3 en de Nokia 8.3 5G aan de wereld voorgesteld. Vooral de laatste twee genoemde modellen zijn het meest interessant. Dit komt uiteraard mede door de ondersteuning van 5G, maar ook de prijsstelling is zeer interessant.

Nokia 5.3

De nieuwe Nokia 5.3 is voor velen het meest interessante model in de rij van lanceringen. Het is niet de meest betaalbare, maar wel met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Zo wordt de smartphone geleverd met de Snapdragon 665 processor welke wij ook al tegenkomen in de Motorola G8 Power. Wij moeten echter wel opmerken dat deze Nokia geleverd zal worden met 6 GB werkgeheugen. De Nokia 5.3 wordt geleverd met een respectabele 6.55 inch scherm met een maximale resolutie van 1600 x 720. Aan de bovenzijde zien wij een relatief kleine notch terug waarin de selfiecamera is weggewerkt.

De grote trukendoos zit hem aan de achterzijde van de Nokia 5.3. Hier zien wij een viertal camera’s terug die afzonderlijk van elkaar werken. De hoofdcamera heeft een maximale resolutie van 13 MP. Deze lens kan nog eens rekenen op de steun van een 5 MP ultrabreedhoeklens, een 2 MP macrolens en een 2 MP dieptesensor. Het zijn wellicht niet de meest opmerkelijke cijfers, maar voor een midrange smartphone is het wel uniek te noemen dat er vier camera’s aan de achterzijde zijn terug te vinden.

Zoals je mag verwachten zal de Nokia 5.3 geleverd worden met Android 10. Een update naar Android 11 is vrijwel zeker, aldus de fabrikant zelf. Begin april moet de Nokia 5.3 leverbaar worden. Voor de versie met 64 GB opslag betaal je ongeveer € 189,=. Er komt echter ook nog een versie met 128 GB opslag. De prijs van deze versie is nog niet bekend. Om het geheel af te maken heb je nog de keuze uit de kleuren Charcoal, Cyan en Sand.

Nokia 1.3

De Nokia 1.3 is misschien wel weer een domper om te benoemen ten opzichte van het eerste model. In vergelijking met andere budgetvriendelijke smartphones heeft Nokia in onze ogen toch wel de boot gemist. Zo wordt de smartphone geleverd met redelijke dikke bezels rondom, een bedroevende Snapdragon 215 chipset, slechts 1 GB werkgeheugen en 16 GB opslag.

Ondanks het bovenstaande wordt de Nokia 1.3 wel standaard geleverd met Android 10. De smartphone beschikt over een 5.71 inch scherm met een maximale resolutie van 1520 x 720 pixels. De adviesprijs ligt op ongeveer € 95,= en zal ook begin april in de winkels moeten liggen.

Nokia 5310

Je leest het inderdaad goed. Nokia heeft besloten om de ‘oude 5310’ te doen herleven. De featurephone zal in de voetsporen treden van bijvoorbeeld de moderne 3310 en 8110. Net als bij zijn oudere tweelingbroer ligt bij deze 5310 de focus wederom op muziek. Jammer genoeg blijft het wel een featurephone. Hierdoor wordt de telefoon niet geleverd met Android. Populaire applicaties zoals Spotify kunnen hierdoor niet gebruikt worden op de 5310.

Je kunt met de Nokia 5310 nog steeds prima MP3 afspelen of naar de radio luisteren. Hiervoor kun je standaard de twee speakers aan de voorzijde gebruiken om de ruimte te voorzien van muziek. Net als op zijn voorganger is er een speciale knop beschikbaar om snel toegang te krijgen tot jouw meest favoriete muziek.

De nieuwe Nokia 5310 is natuurlijk verre van een moderne smartphone. De telefoon wordt dan voornamelijk op de markt gebracht om oude tijden te doen herleven. Hier is de 5310 dan ook het beste in. En wij moeten eerlijk toegeven, voor het geld hoef je hem ook niet te laten liggen. Voor € 39,= kun je al de eigenaar zijn. De Nokia 5310 zal eind deze maand al beschikbaar zijn.

Nokia 8.3 5G

Het absolute vlaggenschip is natuurlijk de Nokia 8.3 5G. Zoals de naam het al zegt is dit de eerste smartphone van Nokia die 5G zal ondersteunen. De smartphone wordt geleverd met de Snapdragon 765 chipset. Je hebt dan de keuze uit 6 GB werkgeheugen met 64 GB opslag of 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslag. De opslag is eventueel nog verder uit te breiden met maar liefst 400 GB.

De Nokia 8.3 5G wordt geleverd met een 6.8 inch scherm met minimale bezels en een klein gat in de hoek voor de 24 MP selfiecamera. Aan de achterzijde is de echte magie te merken van deze high-end smartphone. In samenwerking met ZEISS heeft de fabrikant een mooie verzameling lenzen gemaakt. De hoofdcamera betreft een 64 MP camera. Deze wordt verder ondersteunt door een 12 MP ultrabreedhoeklens, een 2 MP macrolens en een 2 MP dieptesensor.

Op de komst van de Nokia 8.3 5G zullen wij nog even moeten wachten. De fabrikant verwacht dat de smartphone ergens deze zomer beschikbaar zal zijn. De versie met 64 GB opslag zal € 559,= kosten. De versie met 128 GB opslag kost € 649,=. Het is nog onbekend of er ook nog een speciale editie van deze smartphone zal komen. Zoals eerder besproken is deze smartphone namelijk direct verbonden aan de nieuwste James Bond-film die in de herfst van dit jaar zal debuteren.


Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Eén reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.