BlackBerry Messenger bestaat niet meer na 13 jaar

Het doek is gevallen voor BlackBerry Messenger. Na 13 jaar is de stekker uit de dienst getrokken. In een uitgebreide blogpost blikt BlackBerry terug op deze toen populaire dienst en kijkt ook naar wat er nu beschikbaar is. Het gebruikersaantal is in de afgelopen jaren drastisch gedaald.

Blog

In een blogpost is het duidelijk dat BlackBerry met veel pijn in het hart afscheid neemt van een populaire dienst.

“We hebben onze ziel en zaligheid in deze dienst gestopt en we zijn trots op wat we tot nu toe gebouwd hebben,” schreef de fabrikant in een blogpost ten tijde van de aankondiging over Messenger. “De technologiesector is echter erg veranderlijk en ondanks dat we ons best deden, zijn gebruikers overgestapt naar andere diensten”.

In deze zelfde blogpost wordt echter ook vermeld dat de enterprise-versie nu is opengesteld voor consumenten. Op deze manier kunnen fanatieke pingers alsnog gebruik maken van de dienst.

Historie

In 2012 was BlackBerry vrijwel niet weg te denken uit het straatbeeld. Vrijwel iedereen had een BlackBerry waarmee je onbeperkt kon pingen met elkaar. Het is de absolute voorloper op wat wij nu beter kennen als WhatsApp of Telegram. In 2012 had de dienst ruim 75 miljoen actieve gebruikers. Helaas verloor de fabrikant flink wat marktaandeel en was de opkomst van iOS en Android niet te stoppen. Ook het nieuwe besturingssysteem van BlackBerry, BlackBerry OS, kon niet voorkomen dat BlackBerry Messenger verloren zou gaan. Na 13 jaar trouwe dienst is de applicatie op zwart gezet.

Toekomst

Het is zeker nog niet gedaan met BlackBerry. Inmiddels lanceert het weer smartphones al is het wel met het Android besturingssysteem. Ook de fysieke toetsenborden blijven populair en dit is dan ook wellicht de kracht van het merk. Ook heeft de fabrikant nog enkele rechtzaken lopen tegen onder andere Facebook en Twitter. Volgens BlackBerry maakt het inbreuk op patenten die de fabrikant in bezit heeft. Welke patenten dit exact zijn is ons helaas niet duidelijk, maar het zal ons niets verbazen als dit direct gekoppeld kan worden aan de toen destijds immens populaire BlackBerry Messenger.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.