Veel nieuwe toevoegingen binnen Apple iOS 14.

Apple lanceert iOS 14; alle nieuwe functies op een rij

Vanavond heeft Apple iOS 14 definitief gelanceerd. In aanloop naar deze lancering waren er al wel geruchten omtrent deze nieuwste versie. Concrete informatie ontbrak vooralsnog. Dit laatste komt mede doordat de nieuwste softwareversie altijd binnenshuis blijft en hierdoor het geheim lang bewaard kan blijven. De wijzigingen binnen iOS 14 zijn er ongekend veel. In voorgaande grote updates waren er nog nooit zoveel wijzigingen op te merken.

App Library

Een nieuwe functie binnen iOS 14 is App Library. Zoals de naam het al doet vermoeden is een verzameling van alle applicaties op jouw iPhone. De applicaties zijn in een categorie ingedeeld waardoor de gewenste app makkelijk te vinden is. Je vindt de App Library achteraan al je pagina’s. Hij bevat een zoekbalk, suggesties en een kopje ‘recent gebruikt’.

Widgets

Een nieuwe feature binnen iOS 14 zijn de widgets. Geheel onbekend is Apple er echter niet mee, want de widgets kennen wij al van de Apple Watch. Wel zijn de widgets dus nieuw voor de iPhone. De widgets kunnen eenvoudig naar het startscherm gesleept worden. Er zullen bij de lancering enkele widgets beschikbaar zijn die via de Widget Gallery te downloaden zijn.

De widgets in iOS 14 gaan net iets verder dan wat wij normaal gewend zijn binnen Android. Onder de noemer Smart Stack kunnen er verschillende widgets op dezelfde positie geplaatst worden. De widgets worden gedurende de dag gewisseld. Zo kun je ‘s ochtends het weer tonen, overdag de agenda en ‘s avonds TV-kijken.

Picture-in-Picture video

Het fenoneem Picture-in-Picture is voor velen niet onbekend. Binnen iOS werd deze functie helaas nog niet ondersteunt. In iOS 14 is hier verandering in gekomen. Video kun je voortaan in een pop-up venster tonen zodat je app gewoon kunt blijven gebruiken. Dit Picture-in-Picture venster kun je vergroten dankzij pinch-to-zoom en verplaatsen waar je wilt. Je kunt hem zelfs helemaal buiten het scherm plaatsen zonder dat de audio stopt. Het verplaatsen van dit venster is wel weer een unieke feature die wij nog niet eerder zijn tegen gekomen.

Maps iOS 14

Navigatie en gedetailleerde informatie over steden begint een steeds belangrijker punt te worden bij de keuze van een smartphone. Het is daarom dat Apple hun Maps applicatie verder onder handen heeft genomen. De informatie over bepaalde steden of belangrijke punten wordt nog gedetailleerder. Deze functie zal helaas nog niet direct in Nederland beschikbaar komen.

Nieuw binnen iOS 14 is de fietsnavigatie. Wanneer je aangeeft dat je met de fiets van punt A naar punt B wilt gaan zal Maps de juiste route selecteren voor de fiets. Hierbij wordt ook het hoogteverschil getoond. De nieuwe functie is helaas enkel nog wel in Amerika en China beschikbaar. Wij hopen uiteraard dat Apple ons land niet zal overslaan met deze functie.

Voor de eigenaren van een elektrische auto is er ook goed nieuws. Binnen Maps kan er gekozen worden voor een zogenoemde ‘EV route’. Op deze manier wordt er een route berekent die rekening houdt met eventuele laadstations onderweg. Hierbij houdt Maps bij waar je het beste kunt laden door onder meer rekening te houden met het type stekker.

Apple CarPlay

Al eerder besteedde wij aandacht aan een nieuwe functie binnen CarPlay. Hiervoor heeft Apple de samenwerking gevonden met BMW. De iPhone zal in de toekomst als autosleutel gaan fungeren. Wanneer je je iPhone kwijtraakt kun je de ‘sleutel’ ongeldig maken. Je kunt sleutels ook delen door vanaf je iPhone iemand anders toegang te geven. De eerste auto die ermee werkt is de 2021 BMW 5-serie. Apple zet de U1-chip in waarmee enkele iPhone’s al zijn uitgerust. Voor meer informatie over deze functionaliteit verwijzen wij je naar het eerder geschreven artikel over CarPlay.

Siri

Spraakgestuurde commando’s zijn een populair onderdeel op een iPhone. Steeds meer mense  gebruiken Siri. Het was daarom hoog tijd om deze functie weer eens een fris uiterlijk te geven. Om in lijn te blijven van alle andere wijzigingen is Siri een stuk compacter geworden. Zo kun je Siri activeren en gebruiken terwijl je nog in een app bezig bent. De resultaten van het commando verschijnen boven in het scherm.

Translate

Een nieuwe applicatie binnen iOS 14 is Translate. Zoals de naam het al doet vermoeden kun je met deze app makkelijk iets vertalen. Het grote voordeel van deze app is dat deze volledig offline werkt. Dankzij Device Machine Learning en verbruikt dus geen data. Translate werkt momenteel met elf talen waaronder Engels, Chinees Mandarijn, Frans, Duits en Italiaans.

Messages

Berichten krijgt een flinke upgrade die zich voornamelijk richt op ‘Conversations’, ‘Memojis’ en ‘Groups’. Je kunt favoriete personen nu ‘pinnen’ zodat ze altijd bovenaan verschijnen. Om groepsgesprekken een stuk overzichtelijker en minder storend te maken kun je notificaties instellen voor mentions, inline replies doen en gepersonaliseerde icoontjes maken voor groepen. Memojis krijgen tot slot 20 nieuwe haarstijlen, leeftijden en je kunt een mondkapje toevoegen. Er komen ook enkele nieuwe memoji stickers.

App Clips

Wij kennen inmiddels de befaamde App Store. Naast deze App Store lanceert de fabrikant nu ook App Clips. Deze kleinere applicaties zijn niet zomaar te downloaden. Ze zijn enkel beschikbaar wanneer je een QR-code scant of wanneer je de iPhone bij een NFC-sticker in de buurt houdt. Hierna zal de applicatie automatisch worden geopend zonder dat er iets geïnstalleerd wordt. De applicaties zullen vooral een goede werking hebben in restaurants (bijvoorbeeld de menukaart) of kleinschalige diensten zoals lokale verhuurbedrijven.

 

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.