Apple koopt smartphonedivisie van Intel

Vandaag heeft Apple de smartphonedivisie van chipfabrikant Intel overgenomen. Met deze overname is een bedrag gemoeid van ruim 1 miljard dollar. Bij de transactie horen ook ruim 2200 werknemers van Intel die actief zijn voor deze divisie. Deze werknemers zullen nu op de loonlijst van Apple komen te staan.

Overname

De overname van deze divisie stond al langer op de agenda. Met de aankoop wil Apple zijn positie op de markt verder gaan verstevigen. Al langer werken beide bedrijven samen. Zo werden er exclusief 4G-modems geleverd voor de 2018 iPhone’s en was voor 2020 de planning om ook 5G-modems bij Intel te gaan inkopen. Dit laatste zal nu compleet in eigen huis geproduceerd gaan worden. Met de overname neemt Apple ook alle patenten, apparaten, productiefaciliteiten en leasecontracten over. Intel zal nog wel chips en processoren blijven ontwikkelen en produceren voor PC’s, IoT apparaten en chips voor zelfrijdende auto’s. De iPhone’s die dit jaar of begin volgend jaar worden geproduceerd zullen nog over een Intel-chip beschikken. Deze deal was namelijk voor de overname al gemaakt.

Ondanks het enorme bedrag is het zeker niet de duurste aankoop van Apple in de afgelopen periode. In 2014 kocht de fabrikant uit Cupertino namelijk Beats Audio aan voor een enorm bedrag van 3 miljard dollar.

Qualcomm

De overname doet nog wel wat wenkbrauwen fronzen. Zo heeft Apple in de afgelopen periode een flinke afkoopsom betaald aan Qualcomm vanwege contractbreuk. Inmiddels is deze strijdbijl begraven en heeft de fabrikant een contract afgesloten voor de duur van zes jaar. Het contract doet dan ook vermoeden dat Apple voor volgend jaar alsnog gebruik zal gaan maken van de chips van Qualcomm om zich op deze manier aan het contract te houden. Welke koers Apple zal gaan varen met betrekking tot de keuze voor chips zal in 2020 pas werkelijk duidelijk gaan worden. Of er dan een nieuwe zaak door Qualcomm wordt aangespannen vanwege contractbreuk zal ook weer duidelijk gaan worden in dat jaar.

Geen vertrouwen

Dat Apple mogelijk toch voor de Qualcomm 5G-modem kiest is wellicht toch niet zo onlogisch. Eerder gaf Apple te kennen dat het geen vertrouwen heeft in de chip van Intel. In februari werd al bekend dat Apple intern met designers aan het schuiven was om hun eigen 5G-modem te ontwikkelen. Dat ze hun eigen modem willen ontwikkelen lijkt logisch, maar de mogelijkheden om ook deze chip te produceren is nog een tweede ding. Met de aankoop van de smartphonedivisie van Intel lijkt ook deze drempel weggehaald te zijn. Het is onbekend hoever de ontwikkeling is van Apple’s eigen 5G-modem. Of 2020 dan werkelijk een haalbare tijdlijn is blijft de vraag. Het kan zomaar zijn dat deze modem pas in 2021 of zelfs 2022 in productie wordt genomen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.