Opvouwbare iPhone komt in 2023.

Apple iPhone kan nu ook buiten Apple om gerepareerd worden

Apple is altijd heel strikt geweest in zijn reparaties. Als een iPhone, buiten Apple om, gerepareerd wordt zou de garantie direct vervallen. Gelukkig komt hier nu verandering in en versoepelt Apple dit beleid. Vanaf nu mag je de smartphone ook naar een erkende en lokale reparateur brengen. Voor Apple is dit een belangrijke stap.

Recht van reparatie

De discussie tussen Apple en de consument is al behoorlijke tijd gaande. Apple geeft aan dat de garantie direct vervalt wanneer er zelf aan de iPhone wordt gesleuteld of laat versleutelen. Uiteraard wordt er dan wel van uit gegaan dat diegene geen echte Apple-monteur is. De Amerikaanse consument staat echter lijnrecht tegenover de uitspraak van Apple. Zij claimen dat wanneer er iets gekocht wordt dat je het ook zelf mag repareren. En wanneer je dit laatste niet zelf kunt ga je naar een lokale dealer. De meningen verschilde enorm onderling. Apple lijkt hierin nu een stap richting de consument te hebben gezet.

Lokale Apple dealers

Het is zeker een stap in de goede richting vanuit Apple. Tot dusver mocht een iPhone enkel onder fabrieksgarantie gerepareerd worden door de fabrikant zelf. Apple heeft nu echter besloten dat erkende dealers en reparatiewinkels onderdelen direct bij de fabrikant kunnen bestellen. Hierdoor is het voor deze kleinere ondernemers mogelijk om namens Apple een reparatie uit te voeren met originele onderdelen. Je bent als consument niet meer verplicht om naar een Apple Store of Apple-reseller te gaan voor de reparatie. Wel wordt een reparatie door de consument zelf nog afgekeurd door Apple. Indien je dus zelf de schroevendraaier in de iPhone zet is de garantie ook direct vervallen. Hier is Apple zeker niet de eerste in die dergelijke reparaties afkeurt. Elke fabrikant van smartphones eisen in hun garantievoorwaarden dat alles wordt gerepareerd door erkende bedrijven.

Onderdelen iPhone

Dat Apple deze stap maakt is uiteraard zeer positief te noemen. Tot drie weken geleden konden wij ons niet indenken dat de fabrikant deze draai zou gaan maken. Toen waarschuwde ze er nog voor dat de accu echt door hun vervangen moet worden. Als een andere partij de accu zou vervangen kwam je niet meer in aanmerking voor ‘battery health’ vanuit de fabrikant. Hier zal dus nu ook verandering in komen.

Apple zal nu bepaalde onderdelen richting verschillende erkende reparateurs verzenden. Het gaat hierbij dan om originele iPhone-onderdelen zoals een scherm, speaker, accu of het glazen paneel aan de achterzijde. Hoe het voor de consument nu duidelijk is wel reparateur door Apple wordt erkend is onbekend. Wellicht dat de fabrikant hier nog met een officiële lijst zal komen die op de website is na te slaan.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.