Apple in gesprek met Japan Display voor overname fabriek

Een fabriek van Japan Display komt mogelijk in handen van Apple en Sharp.

Apple heeft sinds enkele jaren flink wat geld gestoken in het noodlijdende Japan Display. Zo stak de laatstgenoemde veel geld in een nieuwe fabriek voor de fabricage van LCD-schermen. In deze zelfde tijd maakte Apple echter de overstap naar OLED waardoor de fabriek plotseling overbodig bleek. Apple stak gelukkig wel de helpende hand toe.

Samenwerking Apple en Japan Display

Apple werkt sinds jaar en dag al goed samen met Japan Display. Beide bedrijven werken echter wel onafhankelijk van elkaar, maar zijn wel goede partners. Afgelopen jaar stak Apple bijvoorbeeld nog 100 miljoen dollar in het noodlijdende Japan Display. Zo werd ook een deel van de productie van LCD-schermen verplaatst vanuit China naar Japan. De adoptie van OLED is mogelijk te laat voor Japan Display. Sinds kort is het wel begonnen met de productie hiervan. Een recent voorbeeld zijn de kleine schermen op de Apple Watch 5. Apple is voor Japan Display een belangrijke klant. Jaarlijks zorgt de fabrikant uit Cupertino voor 60% van de omzet.

Verkoop fabriek

Volgens bronnen is Japan Display nu in gesprek met zowel Apple als Sharp voor de verkoop van een fabriek. Volgens deze zelfde bronnen moet de verkoop ruim 820 miljoen dollar in het laatje brengen bij de schermenfabrikant. Het is ook niet gek dat Sharp wordt betrokken in het verkoopgesprek. Deze fabrikant maakt onderdeel uit van Foxconn. Het is juist deze fabrikant die verantwoordelijk is voor het overgrote deel van de iPhone’s die wereldwijd verkocht worden. Ook Sharp produceert schermen voor Apple en hiermee is de bal rond. Over deze mogelijke aankoop meldt Sharp het volgende:

“We are carefully considering it, reviewing the impact that any purchase would have on our earnings, and whether and how much risk it would entail.”

Naast deze partijen wordt ook nog gesproken over Wistron. Deze fabrikant maakt, net als Sharp, iPhone’s. Dit is echter wel op kleinere schaal, maar ook voor deze fabrikant kan de aankoop van de fabriek een mooi geschenk zijn.

Fabriek

De bewuste fabriek staat in Hakusan City, Ishikawa. In 2015 is de fabriek gebouwd waarbij er een bedrag gemoeid was van 1.5 miljard dollar. Dit geld werd door Apple destijds voorgeschoten. Om deze investering terug te verdienen werd er afgesproken dat Apple bij elk verkocht LCD-scherm een deel van de verkoop ontving. Uiteindelijk besloten veel andere fabrikanten over te stappen naar AMOLED-schermen waardoor de fabriek uiteindelijk maar op 50% van zijn capaciteit draaide. Op de dag van vandaag is Japan Display nog ruim 800 miljoen dollar schuldig aan Apple.

Sinds juni van dit jaar is de fabriek helemaal stilgelegd en zijn de activiteiten overgeheveld naar andere fabrieken van Japan Display. Volgens bronnen wil Sharp de fabriek wel overnemen en kan de deal in mei al rond zijn. Hierna zal Sharp een aparte overeenkomst sluiten met Apple omtrent deze fabriek. Deze stap staat overigens wel lijnrecht tegenover een eerder verklaring. Hierin werd nog vermeld dat er onderdelen van de fabriek verkocht zouden worden aan een andere klant. Hier zou een bedrag van 200 miljoen dollar gemoeid zijn. Blijkbaar heeft Japan Display nu dus toch een andere route gekozen om van deze fabriek af te komen.

Noodlijdend

De sprongen van Japan Display zijn opmerkelijk te noemen. Uiteraard heeft het verleden flink wat sporen nagelaten in de huidige staat waarin de fabrikant verkeerd. In het afgelopen jaar werd er een verlies genoteerd van 2.3 miljard dollar. In 2017 was het verlies nog maar 260 miljoen dollar. Al ruim 11 kwartalen weet de fabrikant geen winst meer te maken. Het aandeel van de noodlijdende fabrikant daalt dan ook maar steeds verder weg op de aandelenbeurs. Op dit moment wordt de waarde nog geschat op ongeveer 612 miljoen dollar.

De fabrikant verwacht nog een kapitaalinjectie te krijgen vanuit Ichigo Asset Management. Hier is een bedrag van iets meer dan 822 miljoen dollar gemoeid. Met deze transactie krijgt de investeerder ook de controle over Japan Display. Of de verschillende stappen nog op tijd zijn om Japan Display te redden is nog maar de vraag. Op dit moment produceert het bedrijf nog wel displays voor onder andere de iPhone 11. Of het ook nog verantwoordelijk zal zijn voor de aankomende iPhone 12 zal in de aankomende maanden blijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht

De Galaxy S11 camerasetup lijkt definitief te zijn.

Dit zijn de camera’s op de achterzijde van de Galaxy S11

Volgend bericht

Wat is de Motorola XT2053 nu voor een smartphone?

Komt Motorola binnenkort met de XT2053 ?

Gerelateerde berichten

Total
5
Share