Apple haalt de iPhone 7 & 8 na vonnis uit de winkels

Een langslepende patentzaak tussen Qualcomm en Apple heeft er vandaag toe geleid dat Apple de iPhone 7 en iPhone 8 uit zijn Duitse winkels heeft gehaald. De verkoop van deze modellen in andere winkels lopen volgens de fabrikant nog wel gewoon door. Of de uitspraak ook gevolgen heeft voor overige landen is vooralsnog niet bekend.

Inbreuk op patent

Al langer is Apple verwikkeld in een ruzie met Qualcomm. Volgens de chipleverancier maakt Apple inbreuk op enkele patenten. Specifiek gaat het om chips voor draadloze communicatie van Apples toeleverancier Qorvo, die inbreuk maken op Qualcomms patenten op technologie rond envelope tracking. Met de techniek is efficiënt gebruik van energie mogelijk, onder andere door de toevoer aan te passen aan doorvoersnelheden. 

Vandaag heeft een rechtbank in München bepaald dat Apple inderdaad inbreuk maakt op dit patent. Vooralsnog betreft deze inbreuk enkel de iPhone 7 en de iPhone 8. De nieuwe iPhone Xr en Xs vallen buiten dit patent.

Verkoopstop

Met deze uitspraak heeft Qualcomm het recht om de verkoop van verschillende iPhone’s te stoppen. Per onderdeel van het vonnis moet de chipfabrikant ruim 668 miljoen euro inleggen. Of de fabrikant dit werkelijk gaat doen is nog onbekend. Indien ze hiertoe wel besluiten kan er een directe verkoopstop opgelegd worden. Het zou dan gaan om de iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8 en de iPhone 8 Plus. Naast de mogelijke verkoopstop moet Apple aan Qualcomm ook een forse schadevergoeding gaan betalen voor de inbreuk op het patent.

Vorige week behaalde Qualcomm ook in China al een dergelijk resultaat. Het bedrijf uit Cupertino probeert echter middels een update binnen iOS de verkoopstop tegen te gaan. In dit land is de verkoopstop door Apple nog niet bekrachtigd.

Hoger beroep

Apple stelt teleurgesteld te zijn in de uitspraak. Ze gaan dan ook in hoger beroep tegen het vonnis. Toch neemt Apple uit voorzorg hun voorraad iPhone 7 en iPhone 8 uit zijn eigen winkels. De verkoop van deze modellen zullen bij andere verkooppunten nog wel gewoon beschikbaar blijven. Zo lang het hoger beroep dient zullen deze modellen dan ook niet beschikbaar zijn in de vijftien winkels van Apple in Duitsland.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.