Apple en Samsung begraven de strijdbijl na 7 jaar

Na zeven jaar hebben Apple en Samsung de strijdbijl begraven en hiermee komt er een eind aan een lange reeks rechtszaken. Apple claimde dat Samsung de Galaxy S had gekopieerd van de iPhone 3GS. In tientallen landen werden de rechtszaken gevoerd door de fabrikanten. Vandaag lijkt er eindelijk een einde te komen aan deze langslepende procedure.

Rechtzaken

In het kort gezegd claimt Apple dat Samsung de Galaxy S heeft gekopieerd van de iPhone 3GS. In 2012 werd Apple hier in het gelijkgesteld en moest Samsung een boete betalen van 1 miljard dollar. Direct ging de fabrikant in beroep tegen deze uitspraak. Door de jaren heen is de boete al flink verlaagd en betreft de laatste boete nog slechts 539 miljoen dollar. Toch ging Samsung ook in dit geval weer in beroep op de laatste uitspraak. Hierdoor is er tot op heden nog geen enkele schadevergoeding betaald. Op 26 juni was er een nieuwe rechtszaak gepland, maar deze schijnt opgeschort te zijn. In andere landen waren de verschillende zaken al opgelost of geseponeerd. Volgens Apple en Samsung zijn beide partijen er onderling uitgekomen. Beide partijen betalen hun eigen juridische kosten. Het is nog onbekend of er ook een schadevergoeding wordt betaald. Enkel uit de komende jaarcijfers valt dit dan op te maken.

Kopieren

Alle rechtszaken hebben betrekken op verouderde modellen van beide fabrikanten. Zo claimt Apple dat Samsung destijds hun iPhone 3GS heeft gekopieerd. Op het gebied van behuizing en het uiterlijk van de software waren er verhitte discussies omtrent kopieergedrag. Vooral op dit gebied zou Samsung enkele patenten van Apple hebben geschonden. Ondanks deze strijd, die gelukkig nu ten einde is gekomen, is Samsung altijd wel leverancier gebleven van onderdelen. Zo is Samsung onder andere leverancier van het OLED-scherm voor de iPhone X. Het werd dan ook meer een principekwestie dan dat er werkelijk nog voordeel uit te behalen viel. Beide smartphones die het betroffen zijn inmiddels al geruime tijd niet meer leverbaar. Apple blijft inmiddels ook niet ongeschonden en is inmiddels in gevecht met Qualcomm over hun processoren. Samsung lijkt dan eindelijk een lang hoofdstuk te kunnen sluiten, Apple is zojuist weer een nieuw hoofdstuk aangegaan.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.