Android Pie is nog niet terug te vinden in statistieken

Elke maand worden wij verwend met informatie over de wereldwijde installaties van Android. Voor het eerst zou ook Android Pie in de statistieken opgenomen moeten worden. Op dit moment is het aantal installaties van dit besturingssysteem nog ver onder de maat en valt deze versie zelfs buiten de statistieken.

Android Nougat en Oreo

Op dit moment zijn Android 7.0, 7.1, 8.0 en 8.1 verreweg de populairste versies die momenteel geïnstalleerd zijn. Android Oreo heeft de afgelopen maand zelfs een groei doorgemaakt van het aantal installaties. Procentueel gezien zijn er momenteel 19.2% smartphones geïnstalleerd met Android Oreo. Hiermee kent deze versie een groei van zelfs 4.6% ten opzichte van een maand eerder. Android Nougat heeft voor het eerst een daling in het aantal gebruikers ingezet. Desondanks bezet deze versie nog wel het grootste gedeelte van de totale taart met een percentage van 29.3%. Afgelopen maand was dit percentage nog 30.8%.

De reden van deze verschuiving kan liggen in het feit dat mensen nu op het punt zijn aangekomen om een nieuwe smartphone aan te schaffen. Op dit moment worden veel smartphones nog geleverd met Android Oreo. Deze smartphones kunnen vermoedelijk nog wel rekenen op een update naar Android Pie. Vermoedelijk zal deze versie dan ook aankomende maand pas werkelijk op de kaart verschijnen.

Oudere versies

Gek genoeg zijn er nog genoeg devices die werken op verouderde versies van Android. Zo bezit Android 6.0 nog 21.6% van de taart. Android 5.0 en 5.1 zijn nog goed voor 18.3% van de taart terwijl Android 4.4 nog ruim 7.8% van de taart opeist. Nog oudere versies bezitten beduidend minder van de taart, maar gek genoeg worden deze nog wel getoond op de taart. Vooral veel oudere tablets werken vaak nog op deze oudere versies waardoor deze de statistieken nog levend houden. Met de komst van Android 9.0 is het goed mogelijk dat uiteindelijk ook deze versies buiten de tabel worden gedrukt.

Update

De verwachting is dat de verschuiving naar Android Pie spoedig zal gaan plaatsvinden. Door Project Treble zal er spoedig en meer updates beschikbaar worden gesteld. De overgang naar Android 9.0 wordt hierdoor steeds interessanter maar ook meer toegankelijk voor gebruikers. In de afgelopen jaren ging de overgang naar verschillende versies nog zeer geleidelijk. De verwachting is dat bij deze nieuwste versie de sprint goed wordt ingezet. Ook steeds meer fabrikanten gaan een update aanbieden naar Android 9.0 en hierdoor wordt het aantal installaties in korte tijd een stuk groter.

Wij zijn zeer benieuwd of Android 9.0 in de aankomende maand wel zichtbaar wordt op de kaart.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.