Google heeft Android 9.0 Pie officieel aangekondigd. Hiermee komt er ook direct een einde aan de vele geruchten die rondgingen rondom de naam. Google heeft besloten om het lekker eenvoudig te houden en de nieuwe release de naam Pie te geven. Verschillende smartphones kunnen eind herfst de eerste update naar Android 9.0 Pie al verwachten. De Pixel-smartphones van Google krijgen de update uiteraard eerder.

Android 9.0 Pie is officieel, updates volgen spoedig

Google heeft Android 9.0 Pie officieel aangekondigd. Hiermee komt er ook direct een einde aan de vele geruchten die rondgingen rondom de naam. Google heeft besloten om het lekker eenvoudig te houden en de nieuwe release de naam Pie te geven. Verschillende smartphones kunnen eind herfst de eerste update naar Android 9.0 Pie al verwachten. De Pixel-smartphones van Google krijgen de update uiteraard eerder.

Update

Zoals gezegd zal Android 9.0 Pie spoedig worden uitgerold naar verschillende andere smartphones. Vanaf maandag zullen vermoedelijk de Pixel-smartphones aan de beurt zijn. Deze update wordt over-the-air beschikbaar gesteld. Gezien de grootte van het bestand is het altijd verstandig om een dergelijke update via de WiFi te laten verlopen. Enkele andere smartphones vallen onder het Android P Beta-programma. Deze kunnen dan uiterlijk aan het einde van de herfst hun officiële update verwachten. Het gaat hierbij om de Vivo X21, Oppo R15 Pro, Xiaomi Mi Mix 2S, Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus en OnePlus 6. De Essential Phone behoort ook thuis in dit rijtje, maar ook deze krijgt al vanaf maandag de update naar Android 9.0 Pie.

Overige fabrikanten zullen in nauwe samenwerking met Google ook spoedig met updates gaan komen. Welke modellen werkelijk in aanmerking komen voor een update zal door de fabrikant zelf bepaald worden. Het is dan ook aannemelijk dat fabrikanten binnenkort een lijst beschikbaar zullen stellen met modellen die de update naar Android 9.0 Pie kunnen verwachten. Deze lijst zullen wij uiteraard ook spoedig delen zodra een fabrikant hier mee komt.

Nieuwe functies

Bij Android 9.0 Pie draait het vooral om de gebruiker en zijn gezondheid. Onder de noemer ‘digital wellbeing’ heeft Google binnen het besturingssysteem enkele applicaties beschikbaar gesteld om verslaving tegen te gaan. Deze applicaties zijn Dashboard, App Timer en Wind Down. Met Dashboard heb je direct inzicht in hoe vaak jij op een dag de smartphone gebruikt en welke applicaties jij het meeste gebruikt. Zoals de naam het al zegt is dit enkel een verzamelplaats van alle zaken die jij dagelijks op de smartphone doet. Met App Timer kun je een soort slot op een applicatie zetten. Als het gebruik van de smartphone te ver gaat is dit wellicht een handige applicatie om de verslaving weer onder controle te krijgen. Met Wind Down kun je de controle over notificaties krijgen en kun jij dus zelf bepalen wanneer deze notificaties binnen komen. Zo kun jij bijvoorbeeld instellen dat je in de nacht geen notificaties wenst te ontvangen.

Een andere handige feature binnen Android 9.0 Pie is de voorrangsregel. Alhoewel je er in de praktijk zelf weinig van merkt zullen bepaalde applicaties wellicht beter draaien onder Android 9.0 Pie. Het besturingssysteem herkent welke applicaties veel gebruikt worden en geeft deze apps voorrang op de overige applicaties. Hiermee worden de prestaties niet alleen beter, maar ook de accuduur wordt aanzienlijk verbeterd. Ook de helderheid van het scherm wordt een handige feature. Android 9.0 Pie wordt het eerste besturingssysteem van Google die van jou leert. Naarmate jij een bepaald ritme hebt kan het besturingssysteem dit automatisch van jou overnemen en dus direct regelen. Zo kan ook Android 9.0 Pie leren van de helderheid van het scherm en dit automatisch instellen indien het besturingssysteem een patroon herkent. 

Onder de noemer Actions en Slices gebeurd ongeveer het soortgelijke als wat er bijvoorbeeld met de helderheid nu gebeurd. Bij Actions voorspelt het besturingssysteem wat de gebruiker gaat doen op het scherm. Deze acties kunnen binnen het besturingssysteem zijn, maar ook binnen een applicatie. Bij Slices wordt op het juiste moment relevante informatie getoond uit de meest favoriete applicaties. Dit kan gaan om werkelijk nieuws, maar ook notificaties kunnen op deze manier getoond worden. 

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.