Android 13 ondersteunt energiebesparende Bluetooth LE

Bluetooth LE wordt mogelijk in Android 13 ondersteunt.

Android 12 is officieel uitgebracht op 19 oktober, wat betekent dat veel Android-telefoons nog moeten worden bijgewerkt naar de nieuwste Android-build. De eerste geruchten over Android 13 duiken echter alweer op. Ditmaal gaat het om de ondersteuning van Bluetooth Low Energy. Dit zorgt voor een lager energieverbruik, maar nog steeds hoogwaardige audio.

Ondersteuning Bluetooth LE

Maar we zijn hier niet om fragmentatie te bespreken, althans niet vandaag. Eigenlijk zijn we hier om te praten over ondersteuning voor Bluetooth Low Energy Audio (LE Audio), het draadloze audioplatform dat Android 13 blijkbaar vanaf volgend jaar zal ondersteunen. Bluetooth Low Energy Audio werkt met draadloze audiostreaming voor hoofdtelefoons en hoortoestellen. We zagen Google net een van de meest ambitieuze Android-updates uitbrengen in een tijd en we denken nu al vooruit naar volgend jaar.

Volgens AndroidPolice merkte Esper Technical Editor Mishaal Rahman een commit op in het Android Open Source Project (AOSP), waaruit bleek dat Google de LE Audio-codec (LC3) heeft gecombineerd en deze aan de systeeminstellingen toevoegt. De codec heeft de hoogste prioriteit bij het verbinden met een audioapparaat. Dit betekent dat ondersteunde apparaten een verbinding met LE Audio moeten hebben voordat deze verbinding probeert te maken met een andere audiocodec.

Rahman, die afgelopen oktober XDA verliet, zegt dat hij “ervan overtuigd” is dat tegen de tijd dat Android 13 in oktober wordt uitgebracht, de functie klaar zal zijn. En er zijn een aantal mooie beloningen voor Android-gebruikers die Bluetooth LE Audio gebruiken, waaronder een verbeterde levensduur van de batterij en een stabielere verbinding, allemaal zonder verminderde geluidskwaliteit op mobiele apparaten.

En aangezien Bluetooth LE Audio meerdere apparaten ondersteunt, is het mogelijk om audio te delen met meer dan één hoofdtelefoon. Jij en je vrienden kunnen rechtstreeks vanaf je telefoon of tablet naar dezelfde muziekstream luisteren. En stel je hoortoestellen voor die de mogelijkheid bieden om te bellen, vergelijkbaar met echte draadloze stereo-oordopjes van de bovenste plank, zoals de AirPods of Galaxy Buds.

Oordopjes en hoortoestellen

De overgrote meerderheid van hoofdtelefoons, oordopjes en hoortoestellen ondersteunt LE Audio nog niet en die earables die in de nabije toekomst dergelijke ondersteuning toevoegen, zullen duur zijn. De Android-handsets die dit ondersteunen, moeten de Snapdragon 888 of 865+ onder de motorkap hebben. Android 12 bevat wel een Bluetooth LP Audio API, maar dat is niet genoeg om volledige ondersteuning voor het platform in de nieuwste Android-build op te nemen.

Android 10 was de eerste versie van het open-source besturingssysteem met Bluetooth LE Audio-streaming voor hoortoestellen (ASHA). Dit bood ondersteuning voor compatibele oordopjes en oortelefoons die aanzienlijke besparingen op het energieverbruik opleverden zonder verlies van audiokwaliteit. Sommige mensen die hoortoestellen dragen, moeten immers stroom besparen omdat ze de hele dag worden gedragen (behalve tijdens het slapen). En uit die technologie werd Bluetooth LE Audio geboren.

AndroidPolice citeerde onlangs Laurel Christensen, hoofd audiologie van GN Hearing. Het bedrijf maakt geavanceerde hoortoestellen die veel verwerking en andere energieverslindende technologie vereisen. Maar Christensen zei: “We moeten vanuit dat perspectief nadenken over stroomverbruik. We willen zo min mogelijk stroom gebruiken om de streaming voor muziek en voor telefoongesprekken daadwerkelijk te doen.”

Sceptisch

De directeur merkte ook op dat ASHA, gebaseerd op Bluetooth Low Energy, zich zozeer richt op het besparen van energie, dat het kan helpen de batterij de hele dag mee te laten gaan, zelfs wanneer streaming wordt toegevoegd aan alle andere audioverwerking die plaatsvindt. Maar de bewering van Christensen dat er “echt geen kwaliteitscompromis is voor Bluetooth Low Energy” wordt betwist door Whisper’s hoofd engineering, Jan Linden.

Linden zegt dat met Bluetooth Low Energy “de audiokwaliteit iets lager is vanwege de gebruikte datacompressiemethode.” Naarmate we volgend jaar dichter bij de bètaversies van Android 13 komen, zullen we zeker meer horen over Bluetooth Low Energy en de batterijbesparende mogelijkheden ervan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Apple lanceert de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max.

iPhone 14 mogelijk zonder simkaartsleuf

Volgend bericht
Xiaomi 12 officieel onthuld.

Xiaomi 12-serie onthuld met Snapdragon 8 Gen 1

Gerelateerde berichten
Total
17
Share