Installeer de beveiliginspatch van oktober zo snel mogelijk.

Android 12 comprimeert ongebruikte applicaties

In de aankomende maanden zal Google hun nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem lanceren. Android 12 zal weer enkele nieuwe features met zich meenemen. Een belangrijke nieuwe toevoeging is het standaard comprimeren van ongebruikte applicaties. Deze nieuwe functie is naar voren gekomen uit de nieuwe broncode in het besturingssysteem.

App hibernation

De gevonden broncode verwijst direct naar ‘app hibernation’. Deze functie kunnen wij nu direct herleiden naar Android 11. Binnen dit huidige besturingssysteem worden bepaalde applicaties automatisch afgesloten van bepaalde functies wanneer deze voor een langere tijd niet wordt gebruikt. Deze permissies moeten opnieuw worden geaccepteerd wanneer de applicatie opnieuw wordt opgestart.

Binnen Android 12 lijkt men nog een stap verder te gaan. De functie comprimeert het apk-bestand van apps om zo minder ruimte in te nemen op de opslag van een smartphone. De optie lijkt vooral van pas te komen op telefoons met beperkte opslag, zoals de goedkoopste modellen en modellen met Android Go.

Idee bestond al langer

Geheel nieuw is deze functie overigens niet, maar wel weer in deze hoedanigheid. Al eerder was er een fabrikant die ongebruikte applicaties automatisch verplaatste naar hun eigen cloud. Hierdoor bleef er nog voldoende opslagruimte over op de smartphone. Met een simpele druk op de knop kon de ‘oude’ applicatie alsnog weer geactiveerd worden.

Bij Android 12 werkt dit net wel even anders. De ongebruikte applicatie blijft wel op de smartphone staan. Het bestand wordt echter automatisch gecomprimeerd zodat er meer opslagruimte ontstaat. Bij de nieuwste versie van Android werkt men dus niet met een cloud en zal dus ten alle tijden werken.

Android 12 developer preview

Ontwikkelaars krijgen doorgaans eerder toegang tot de nieuwste versie van Android. Hierdoor kunnen bepaalde applicaties op voorhand aangepast worden met eventueel nieuwe functies. De zogenoemde developer preview wordt ergens in februari of maart verwacht. Deze verwachting is wel gebaseerd op wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. Het is onduidelijk of deze tijdspanne voor Android 12 nog wel geldt gezien de pandemie.

Paul Herps

Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

Voeg reactie toe

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Volg ons

Volg ons direct op Facebook of Twitter en blijf continu op de hoogte van het laatste nieuws.