De intelligente vliegtuigmodus doet zijn intrede in Android 11.

Android 11 krijgt intelligente vliegtuigmodus

Wanneer je nu jouw smartphone op ‘Vliegtuigmodus’ zet worden alle antennes en draadloze verbindingen direct verbroken. Hiermee wordt voorkomen dat de radiogolven mogelijk storingen veroorzaken op de radiogolven die de piloten gebruiken voor communicatie. Binnen Android 11 wordt deze ‘Vliegtuigmodus’ echter een stuk intelligenter.

Android 11 en Bluetooth

Wanneer je nu de vliegtuigmodus aanzet op de smartphone wordt zowel Bluetooth als WiFi direct uitgeschakeld. Deze kunnen echter wel weer seperaat aangezet worden. Binnen Android 11 wil Google dit echter een stuk intelligenter maken. Wanneer de vliegtuigmodus in Android 11 wordt aangezet zal Bluetooth niet zomaar uitgezet worden. Het besturingssysteem kan namelijk herkennen of je Bluetooth nog steeds wil gebruiken ondanks dat je Android 11 in de vliegtuigmodus zet.

Deze nieuwe slimme feature is ontdekt onder de naam “Context-aware Bluetooth airplane mode”. Hierin wordt beschreven dat in twee specifieke gevallen de Bluetooth niet moet worden uitgeschakeld binnen Android 11. Het eerste geval is wanneer Bluetooth A2DP connectie heeft. In het tweede geval wanneer de Bluetooth Hearing Aid profiel verbinding heeft.

Bluetooth A2DP

Vaak zul je er niet over gehoord hebben, maar je gebruikt het misschien vaker dan je denkt. A2DP staat voor Advanced Audio Distribution Profile. Het wordt gebruikt om hoge kwaliteit audio vanaf een Bluetooth apparaat naar een smartphone te versturen. Beide apparaten moeten overigens wel geschikt zijn voor A2DP. Wanneer dit niet het geval is kan er enkel een gesprek doorgezet worden tussen beide apparaten. Veel smartphones ondersteunen tegenwoordig A2DP. Je zult deze combinatie in het vliegtuig vooral zien in combinatie met een smartwatch of een tablet.

Het Bluetooth Hearing Aid profiel is een stuk eenvoudiger uit te leggen. Dit staat simpelweg voor een draadloze headset die verbonden is via Bluetooth met de smartphone. Op deze manier kun je dus tijdens de vlucht ongestoord genieten van muziek die op de smartphone is gedownload.

Gemak

De nieuwe feature biedt vooral gemak voor de eindgebruiker. Wanneer er een Bluetooth apparaat wordt gebruikt en voldoet aan de gestelde voorwaarden zal binnen Android 11 de verbinding niet verloren gaan. Op dit moment moet de verbinding opnieuw worden aangezet. Het is een stukje tijdsbesparing en het neemt zeker een stuk irritatie weg.

De feature is overigens niet nieuws. Sinds 2017 heeft Apple binnen iOS 11 deze functie al ingebouwd. Gebruikers van een iPhone kunnen hun Apple Watch dus verbonden laten met de iPhone wanneer ze aan boord stappen. Ditzelfde geldt voor de AirPods die gewoon netjes verbonden blijven. In dat opzicht komt Google dus rijkelijk laat met deze feature binnen Android 11.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1190

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.