Android 11 is nu officieel een feit; de uitrol start

Android 11 zal vanaf nu uitgerold kunnen worden door fabrikanten.

Veel details rondom Android 11 zijn inmiddels wel bekend. Al eerder bracht Google beta-versies uit van hun besturingssysteem. Deze versies waren enkel bedoeld om problemen nog weg te poetsen. De eerste stabiele versie van het besturingssysteem is dan vandaag ook eindelijk een feit. Dit betekent dat fabrikanten nu daadwerkelijk kunnen nadenken over hun uitrol naar bestaande modellen.

Vernieuwde functies

Het is natuurlijk altijd fijn om te weten wat er nu daadwerkelijk gewijzigd is. Op het eerste oog lijkt er immers weinig veranderd te zijn. Toch heeft Google opmerkelijk veel zaken binnen Android 11 flink op de schop gedaan. Hieronder zetten wij graag alle wijzigingen nog eens op een rij.

  • Verbeterde notificaties: Google verbetert de weergave van notificaties. Gesprekken die gevoerd worden via de verschillende berichten-apps, worden voortaan op een andere manier getoond. Zo worden ze meer gescheiden van je andere notificaties.
  • Bubbels: Misschien wel de belangrijkste nieuwe functie in Android 11 zijn de Bubbels. Deze zaten al in een testversie van Android 10, maar zijn nu klaar voor het grote publiek. Ze zijn te vergelijken met de Chatheads van Facebook. Een bubbel leid je direct naar een chatgesprek. Apps moeten hiervoor wel ondersteuning bieden tot de ‘Bubbels’.
  • Schermopname: Google biedt nu ondersteuning voor schermopname. Hiermee kun je een video maken van wat er op je scherm gebeurt, inclusief het geluid van de microfoon en/of het apparaat. Je kunt deze functie direct gebruiken vanuit de snelle instellingen.
  • Slimme bediening: Het nieuwe bedieningsscherm geeft je snel toegang tot het bedienen van de slimme apparaten in huis. Denk aan de verwarming, verlichting, beveiligingscamera’s of andere gadgets.
  • Mediabediening in snelle instellingen: In het notificatievenster vind je ook een nieuwe mediabediening. Hier kun je ook direct schakelen tussen het apparaat waar de audio op afgespeeld moet worden. Het is dus feitelijk een verlengstuk op de eerder genoemde slimme bediening, echter nu wel puur gericht op media.
  • Eenmalige machtigingen: De privacy-instellingen zijn ook sterk verbeterd. Gebruikers kunnen een app eenmalig een machtiging geven, bijvoorbeeld tot de camera, locatie of de microfoon. Machtigingen kunnen ook automatisch gereset worden als je een app een tijd niet gebruikt hebt.
  • Google Play-systeemupdates: Daarnaast kunnen er snel en meer updates uitgerold worden middels Google Play updates, zonder dat een systeemupdate nodig is.
  • Nog meer verbeteringen: In Android 11 vinden we nog meer verbeteringen, die bijvoorbeeld te maken hebben met Android Auto, welke je met een ondersteunend apparaat in je auto draadloos kunt koppelen aan je smartphone. Ook zijn er verbeteringen voor de zakelijke tools en zijn er nog tal van verbeteringen op de achtergrond doorgevoerd.

Indien de video’s onder aan dit artikel krijg je een beter idee van alle wijzigingen die Google in Android 11 heeft doorgevoerd.

Wanneer krijgt mijn smartphone Android 11 ?

De grote vraag is natuurlijk wanneer jouw smartphone Android 11 kan ontvangen. Exacte data kan er helaas nog niet aan gekoppeld worden, maar er is al wel wat duidelijkheid over wie en wat. Het mag voor zich spreken dat de Google Pixel smartphones de update zeer spoedig kunnen verwachten. Wij hebben een lijst proberen te maken van smartphone’s die kunnen rekenen op een update naar Android 11.

Samsung
Samsung Galaxy S20 / S20+ / S20 Ultra
Samsung Galaxy Note 10 / Note 10+
Samsung Galaxy S10 / S10+ / S10e / S10 Lite
Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy A71
Samsung Galaxy A51
Samsung Galaxy A41
Samsung Galaxy A31
Samsung Galaxy A21s
Samsung Galaxy A20e
Samsung Galaxy A10
Samsung Galaxy XCover Pro
Samsung Galaxy M31
Samsung Galaxy M21
Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A70
Samsung Galaxy A50
Samsung Galaxy A40

Motorola
Motorola Edge
Moto G 5G Plus
Motorola One Fusion+
Moto G Pro
Motorola Razr
Moto G8 Power
Motorola One Vision
Motorola One Hyper
Motorola One Action

Nokia
Nokia 9 PureView
Nokia 8.3
Nokia 8.1
Nokia 7.2
Nokia 6.2
Nokia 5.3
Nokia 5.1 / Nokia 5.1 Plus
Nokia 4.2
Nokia 3.2
Nokia 2.3
Nokia 2.2
Nokia 1.3

OnePlus
OnePlus Nord
OnePlus 8 / 8 Pro
OnePlus 7T / 7T Pro
OnePlus 7 / 7 Pro
OnePlus 6T
OnePlus 6
OnePlus 5T
OnePlus 5

Sony
Sony Xperia 1 II
Sony Xperia 10 II
Sony Xperia 1
Sony Xperia 10 / Xperia 10 Plus
Sony Xperia 5
Sony Xperia XZ3

LG
LG Velvet
LG G8 ThinQ / G8s ThinQ / G8X ThinQ
LG V60 ThinQ
LG V50 ThinQ

Oppo
Oppo Find X2 / Find X2 Pro
Oppo Find X2 Lite / Find X2 Neo
Oppo A52
Oppo A72
Oppo A91
Oppo Reno 2 / Reno 2Z

Xiaomi
Xiaomi Poco F2 Pro
Xiaomi Redmi Note 9 / Redmi Note 9 Pro
Xiaomi Mi 10 Lite
Xiaomi Mi 10 / Mi 10 Pro

De bovenstaande lijst is met zorg in elkaar gestoken, maar uiteraard biedt deze lijst nog geen uitsluitsel. Het kan zomaar zijn dat een fabrikant besluit om een update alsnog niet uit te voeren. Het kan daarnaast zomaar zijn dat een ander type juist wel de update naar Android 11 krijgt die niet in deze lijst staat.

Het verhaal rondom Huawei blijft natuurlijk helemaal een spannend avontuur. Hier kunnen wij helaas geen zinnig woord over spreken. Deze fabrikant laten wij daarom in het bovenstaande overzicht even buiten beschouwing.

De nieuwste features in Android 11
Communicatiemogelijkheden binnen Android 11
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
Download Ccleaner om de smartphone schoon te houden.

Hoe hou ik mijn Android smartphone schoon ?

Volgend bericht
De Motorola RAZR 5G zal dit jaar nog in de Nederlandse schappen liggen.

Motorola RAZR 5G is officieel gelanceerd

Gerelateerde berichten
Total
1
Share