Android 11 Beta: dit zijn de grote wijzigingen

Android 11 Beta zal binnenkort op meer smartphones terug te vinden zijn.

Vandaag heeft Google Android 11 Beta vrijgegeven. Je kunt deze versie gerust vergelijken met de definitieve versie van Android 11. In de aankomende periode zullen enkel nog wat verbeteringen komen om het systeem stabieler te maken. De versie is oorspronkelijk bedoeld voor Google’s eigen Pixel-smartphones. Via een omweg kun jij echter deze nieuwste versie ook gewoon draaien op jouw smartphone.

Android 11 Beta uitrollen

Zoals gezegd zal Google eerst hun eigen Pixel-smartphones van een update voorzien. De update wordt OTA beschikbaar gesteld. Pixel 2 (XL), Pixel 3 (XL), Pixel 3a en Pixel 4 (XL). In de komende weken zal de nieuwste versie ook naar andere toestellen beschikbaar komen, al is nu nog niet helemaal duidelijk welke toestellen dit zijn. In de voorgaande jaren zagen wij bijvoorbeeld toestellen voorbij komen van OnePlus en Sony. Samsung lijkt zich met deze trend een beetje afzijdig te houden. In het verleden hebben er nooit updates plaatsgevonden naar smartphones van deze gigant. Welke andere merken er ditmaal gekozen worden voor de update is dus nog niet bekend. Binnen korte termijn zal hier ongetwijfeld meer duidelijkheid in komen.

Verbeteringen

Google heeft verschillende verbeteringen doorgevoerd in de notificaties. Chatgesprekken uit bekende chat-apps krijgen een eigen notificatie. Je kunt gesprekken ‘vastzetten’ middels bubbels, zodat je die altijd en overal terug kunt vinden. Deze blijven ook actief als je een andere app geopend hebt. Ze doen denken aan de Chat Heads van Facebook. Daarnaast worden conversaties apart geordend in de notificatiebalk, boven de andere meldingen van apps.

Als wij het dan toch hebben over het notificatiescherm kunnen wij direct de brug maken naar media. Voortaan vind je daar een groter scherm voor het bedienen van je multimedia. Denk aan het afspelen van muziek. Je hebt direct toegang tot de afspeelknoppen of het schakelen tussen apparaten waarop je een track af wilt spelen.

Het Power-menu heeft een forse wijziging doorgemaakt. Wanneer je wat langer drukt op de Power-knop krijg je in Android 11 nog veel meer keuzes en mogelijkheden voor je kiezen. Op deze manier wordt het bedienen van de smartphone een stuk eenvoudiger. Je kunt bijvoorbeeld in dit menu slimme apparaten aansturen. Daarbij kan het in verschillende gevallen je instapkaart van een luchtvaartmaatschappij tonen en bevat het een integratie van kaarten uit betaaldienst Google Pay.

Google heeft Android 11 ook nog meer verbeteringen gegeven rondom de privacy. Android 11 geeft je meer gedetailleerde controle voor de meest gevoelige permissies. Je kunt een app bijvoorbeeld eenmalige machtigingen geven. Wanneer je een volgende keer de app opent, moet de app dan opnieuw om deze rechten vragen. Denk aan toestemming tot je camera, locatie, microfoon of media. Wanneer een app langere tijd niet gebruikt wordt, worden alle rechten gereset. Hiervan word je als gebruiker op de hoogte gebracht.

Definitieve versie

In Android 11 Beta kunnen nog mogelijk fouten zitten. Enkel door een wereldwijde uitrol van deze beta kan Google veel fouten nog corrigeren. De definitieve versie van Android 11 wordt pas ergens in de herfst verwacht. De verwachting komt wel weer overeen met eerdere lanceerdata’s van het besturingssysteem. Het is nog onbekend op welke termijn fabrikanten Android 11 daadwerkelijk zullen adopteren in hun nieuwste smartphones. De eerste modellen zullen vermoedelijk pas begin 2021 van de productieband rollen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorig bericht
De Galaxy Note 20, Galaxy Fold 2 en de Galaxy Z Flip 5G zullen hun debuut op 5 augustus maken.

Lancering Galaxy Note 20, Fold 2 en Z Flip 5G begin augustus

Volgend bericht
De prijzen van de Galaxy S20 serie en Galaxy Z Flip zijn bekend.

Samsung Galaxy S20 Lite is mogelijk op komst

Gerelateerde berichten
Total
15
Share