Android Besturingssysteem

Alles wat je moet weten over Android P

Alles wat je moet weten over Android P

Vandaag heeft Google hun nieuwe Android P (versie 9.0) mobiele besturingssysteem gelanceerd. Vooralsnog hoeven wij nog niet te verwachten dat fabrikanten met deze nieuwste versie van Android smartphones gaan leveren. Er zijn wel enkele belangrijke zaken die het voor fabrikanten en gebruikers interessant maken om snel over te stappen naar Android P. Wij zetten alle grote wijzigingen graag op een rij.

Privacy

Het woord privacy hangt als een heet ijzer boven de verschillende techgiganten. Recentelijk was Facebook uitgebreid in het nieuws rondom hun dataschandaal. Ook Google heeft in de afgelopen maanden het nodige in hun werkwijze moeten aanpassen. Android P moet de privacy nog beter gaan beschermen. Toevalligerwijs is Google nu bij de letter P beland, de ‘p’ van privacy. In de eerste berichten is al duidelijk dat Google in dit besturingssysteem afrekent met applicaties die op de achtergrond toch data verbruiken om zo bijvoorbeeld gegevens te verzamelen. Het was al langer bekend dat dit binnen Android mogelijk was, maar binnen Android P lijkt de bug nu officieel dichtgezet te worden. Hiermee wordt ook de toegang naar de microfoon of camera direct dichtgezet en wordt het onmogelijk voor appbouwers om deze nog te benaderen. Uiteraard blijven deze wel beschikbaar indien hier toestemming voor gegeven is. Volgens bronnen wordt er ook een geluidje afgespeeld wanneer een telefoongesprek wordt opgenomen. Of de wijziging in de code ook naar andere Android versies wordt doorgezet is nog onbekend. Android P krijgt het in ieder geval wel standaard ingebouwd.

Buttons

Het gebruik van buttons en knoppen gaat een meer centrale rol spelen binnen Android P. Zo krijgt de homeknop ook een soort navigatiefunctie. Hiermee is het mogelijk om heel snel tussen verschillende applicaties te wisselen. Een nieuwe optie in het Instellingen menu toont de mogelijkheid en de feature kans desgewenst aan- of uitgezet worden. Hiermee wordt de recente applicatie knop verwijderd en is dus feitelijk niet meer nodig. Waar er nu veel verticaal wordt gewerkt zal het wisselen tussen applicaties nu horizontaal gaan gebeuren.

Een andere sneltoets die binnen Android P wordt geintegreerd is de “Niet storen” modus. Door de volumeknop naar boven in te drukken, tegelijk met de powerknop, wordt de modus geactiveerd. De wijziging is niet wereldschokkend en bestaande oplossingen bieden in onze ogen al meer dan voldoende en snelle mogelijkheden om de smartphone in een bepaalde modus te zetten, bijvoorbeeld vliegtuigstand.

Energie

In eerdere versies gaf Google aan dat het besturingssysteem wat minder accu zal gaan vergen. Dit is inmiddels ook gebleken en Android Go is een mooi voorbeeld van deze vorderingen. Binnen Android P zullen de wijzigingen uiteraard ook weer merkbaar zijn. Toch heeft Google het voor elkaar gekregen om applicaties die op de achtergrond draaien nog verder naar de achtergrond te drukken. Bepaalde applicaties zullen beperkt werken op de achtergrond waardoor ook de accu beter bespaart wordt. onder de noemer Adaptive Battery kan deze functie geactiveerd worden.

Scherm

Veel fabrikanten passen de helderheid van het scherm aan naarmate er zonlicht op het scherm staat. Niet iedereen vind dit even fijn en daarom heeft Google nu in Android P een mogelijkheid ingebouwd waar je zelf de helderheid van het scherm kan instellen. Onder de noemer Adaptive Brightness kunnen de instellingen gedaan worden. Door de instellingen zal de smartphone sneller leren van de instellingen en hierdoor is de ervaring met de smartphone weer een stuk beter, aldus Google.

Avatar voor Paul Herps

administrator
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.