Mobiele telefoons

Achtergrond: wie kent de mobiele telefoons van Siemens nog?

Achtergrond: wie kent de mobiele telefoons van Siemens nog?

In de beginjaren van de mobiele telefonie was het merk Siemens niet weg te denken uit het straatbeeld. Wie kent bijvoorbeeld nog de felgele Siemens M45? Het is slechts een voorbeeld van een mobiele telefoon die destijds goed verkocht, maar inmiddels is het merk niet meer actief met smartphones. Toch heeft de fabrikant veel goeds gebracht en wij nemen jullie graag mee in deze historie.

De beginjaren

Siemens is vanaf het begin van de mobiele telefonie actief. Destijds was de fabrikant vooral actief in grote telefooncentrales. De komst van Siemens op de markt van mobiele telefonie komt vrijwel gelijktijdig met de komst van Nokia. In 1985 lanceert Siemens dan ook hun eerste mobiele telefoon, Mobiltelefon C1. Erg mobiel was deze overigens niet, want met een gewicht van 600 gram had je toch wel iets op zak. Deze mobiele telefoon was echter nog niet volgens de GSM-standaarden ontwikkeld. De eerste echte GSM kwam dan ook pas in 1994 en kwam met de naam S1.

De eerste serieuze mobiele telefoon kwam pas in 1998 onder de naam S10. Het was de eerste mobiele telefoon met een kleurenscherm, al konden er maar vier kleuren getoond worden. Met de kleuren rood, blauw, groen en wit kon er toch verschil gemaakt worden op het scherm. Ook was er een robuuste versie beschikbaar, de S10 Active. Dit was dan ook de absolute grootvader van de ME45 die veel later op de markt zou verschijnen.

Siemens was hier eerst mee

De markt van mobiele telefonie gaat in een enorme vlucht. Het is dan ook Siemens die graag voorloper wel worden op deze groeiende markt. De Siemens SL10 is dan in 1999 ook de eerste slidertelefoon. Bij het openschuiven van de telefoon komt het toetsenbord onder het scherm vandaan. Deze techniek zal in de komende jaren verder nog worden gebruikt door Siemens.

Voor veel mensen is de Siemens SL45 een bekender typenummer. In Nederland werd het model goed verkocht. Dit kwam onder meer door het feit dat de mobiele telefoon in geheugen uitgebreid kon worden. Het was tevens de eerste mobiele telefoon met een MP3-speler aan boord. Standaard werd de SL45 geleverd met een 32 MB geheugenkaart, maar dit kon tot 1 GB uitgebreid worden. Ook werd de SL45 standaard geleverd met een headset. Een wat minder bekend model was de SL42. Dit model was echter een model met standaard 16 MB geheugenkaart echter zonder headset.

Een jaar later komt Siemens met de SL45i. Het is misschien de eerste smartphone die wij commercieel tegenkomen. De SL45i beschikt over enkele applicaties waaronder een e-reader, MP3-speler en kon je ook met stemcommando’s de SL45i taken laten uitvoeren. Uiteraard kon de WAP-browser niet ontbreken. Voor het eerst was het mogelijk om met de SL45i ook mobiel te internetten.

Siemens SX1

Alhoewel de SL45i al veel trekjes had van een moderne smartphone, wordt de SX1 toch gezien als de eerste echte smartphone van Siemens. Het model wordt in 2003 gelanceerd. De Siemens SX1 is op zijn zachts gezegd en wat vreemde verschijning. Dit komt mede door de plaats van de toetsen langs het scherm. Ondanks dit werd de SX1 ook weer een succes. Het standaard spel Mozzies won in 2003 dan ook de Best Mobile Game Award in 2003. Het was de eerste AR-spel waarbij je muggen moest zoeken door de camera te activeren. De muggen verschenen dan op het scherm en uiteraard moesten deze muggen dood. Naast de standaard SX1 kwam ook nog de SX1 McLaren Editie uit. Een duurdere variant met enkele verwijzingen naar het dure autosportmerk.

Camera’s

Nog voordat de SX1 werkelijk het daglicht had gezien werd de Siemens S55 gelanceerd. Dit model had nog geen camera aan boord, maar door middel van een extra accessoire kon de S55 wel omgetoverd worden tot een cameratelefoon. Alles ging nog wel heel basis. Ondanks dat de camera wel de in S55 geplugd kon worden moest je gewoon een optische kijker gebruiken om de foto te maken. De opslag van de foto vond wel weer plaats op de telefoon.

De Siemens U10 was een van de eerste mobiele telefoons die ook een selfie kon maken. De U10 had aan de bovenzijde een roteerbare camera. Deze kon dus naar achteren gericht worden of juist naar voren. De Siemens U15 nam in 2003 afscheid van deze methode en dit was dan ook een mobiele telefoon met twee aparte camera’s aan de voorzijde en achterzijde. Zowel de U10 als de U15 waren de eerste mobiele telefoons die ook 3G ondersteunde.

Siemens SXG75

De laatste officiele smartphone van Siemens was de SXG75 waarbij Siemens zelf de 3G-antenne heeft ontworpen. Het was ook de eerste smartphone van Siemens met een ingebouwde GPS-antenne. Met de SXG75 was het ook geen probleem om te multitasken dankzij Brew OS. Dit model kwam in 2005 op de markt en het zou helaas ook het laatste model zijn die officieel uit handen komt van de fabrikant.

Verkoop

Ondanks de opkomende markt van mobiele telefoons had Siemens grote moeite om overeind te blijven. In 2005 werd dan ook besloten om de mobiele tak in de verkoop te zetten. Uiteindelijk werd in datzelfde jaar nog BenQ als koper gevonden. De naam Siemens mocht dan nog voor de komende vijf jaar gebruikt worden door BenQ. Voor de productie van de mobiele telefoons was er een Duitse fabriek beschikbaar, echter deze ging in 2006 al failliet. Hiermee is er ook een abrupt einde gekomen aan de Siemens mobiele telefoons.

In 2006 was het voor Siemens toch geen slecht jaar. In dit jaar werd de verkoop van hun mobiele telefoons dan wel stilgelegd. Toch vonden Siemens en Nokia elkaar voor de bouw, ontwikkeling en onderhoud van netwerken. Later werd hier Motorola ook nog aan toegevoegd. Siemens werd in 2013 uiteindelijk door Nokia uitgekocht in deze alliantie. Een leuke voetnoot in de historie is misschien nog de samenwerking met Fujitsu. Onder de naam Fujitsu Siemens werden nog twee mobiele telefoons gelanceerd onder de naam T810 en de T830. Hier is het helaas uiteindelijk ook bij gebleven.

Wie herinnert zich nog een Siemens telefoon? Heb je er toevallig een gehad en welk model was dit? Wij zijn wel eens benieuwd.

Avatar voor Paul Herps

administrator
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.