Installeer de beveiliginspatch van oktober zo snel mogelijk.

Achtergrond: historie van Android

Android is momenteel een van de belangrijkste mobiele besturingssystemen. Android heeft het hoogste marktaandeel voor besturingssystemen op smartphones. Elk jaar probeert Google wel weer nieuwe features te integreren in Android, maar uiteraard om ook het gebruiksgemak te verhogen. Veel zaken en feitjes waren wellicht tot op heden onbekend. Toch zijn juist deze feiten vaak van enorm belang geweest voor de komende versies van Android. In de onderstaande lijst proberen wij de evolutie van Android goed duidelijk te maken.

In oktober 2003 wordt Android Inc. opgericht door Andy Rubin. De kern van Android wordt opgebouwd vanuit Linux. Heel lang heeft Andy Rubin niet hoeven te wachten op inkomsten. In het jaar 2005 koopt huidig eigenaar Google Android voor een bedrag van 50 miljoen dollar. In datzelfde jaar toont Google zijn eerste mobiele besturingssysteem welke op dat moment nog in de betafase. Deze introductie was op 5 november 2007. Een week later lanceert Google zijn eerste SDK voor dit besturingssysteem. Ook ontwikkelaars kunnen dus nu aan de gang met deze code.

Android 1.0 (september 2008)
Op 23 september 2008 ziet Android voor het eerst het levenslicht. In oktober 2008 komt dan ook de eerste smartphone op de markt met dit besturingssysteem. Het gaat om de T-Mobile G1 welke op dat moment enkel in Amerika en Engeland gelanceerd werd. Standaard werd het besturingssysteem toch al redelijk ruim voorzien van applicaties. Zo konden wij al rekenen op de volgende applicaties:

 • Android Market
 • Web Browser
 • Galerij
 • Camera
 • Gmail
 • Google Contacts
 • Google Calendar
 • Google Sync
 • Email app met ondersteuning voor POP3, IMAP & SMTP
 • Calculator
 • YouTube
 • Instellingen
 • Alarm clock
 • Belfunctie
 • Google Maps

Al om al was de basis van Android al goed gelegd en zien wij nog steeds veel applicaties terug die wij heden deze dagen nog terug zien.

Android 1.1 Petit Four (februari 2009)
Ten opzichte van zijn voorganger is Android 1.1 nog een relatief kleine update. Het is dan ook de HTC Dream wat de eerste smartphone wordt met dit besturingssysteem. Het is feitelijke de internationale versie van de T-Mobile G1. Een van de updates is dat er onder andere bijlagen in de e-mail zichtbaar zijn.
Android 1.5 Cupcake (april 2009)
Android 1.5 is de eerste versie vanuit Google met een zoetige codenaam. In de toekomst zal Google deze codenamen gebruiken om nieuwe versies aan te geven. In Android 1.5 is vooral de interface flink aangepakt om de gebruikerservaring te verbeteren. Zo werd het automatisch roteren van het scherm toegevoegd en kon je bij het opstarten een animatie zien. Ook de komst van het toetsenbord op het scherm en woordvoorspelling zijn mooie toevoegingen in Android 1.5. Het is dan ook de HTC Magic die voor het eerst met deze versie wordt uitgerust en dus ook zonder fysiek toetsenbord. Het is ook bij deze versie dat Google hun framework voor applicaties vrijgeeft. Hierdoor kunnen ontwikkelaars nu zelf ook applicaties maken. Het is nu ook mogelijk om met de camera een video op te nemen. De video’s kunnen opgeslagen worden in MPEG4 of 3GP. Deze laatste video’s konden ook weer direct online gezet worden op Youtube.
Android 1.6 Donut (september 2009)
In september komt Google wederom met een update van het besturingssysteem. Ditmaal met versienummer 1.6 en codenaam Donut. Het zijn vooral kleine wijzigingen waarbij vooral de gebruikerservaring weer verder verbeterd is. Zo is de Android Market verder verbeterd met onder andere screenshots van verschillende applicaties. Een grote wijziging is onder andere de ondersteuning van verschillende maten touchscreen. Tot op heden werd enkel 320 x 480 pixels ondersteunt. Met Android 1.6 kunnen fabrikanten nu ook afwijkende schermformaten gaan aanbieden. Ook de camera, galerij en videofunctie krijgen een update waardoor de camera nog sneller werkt en toegankelijk is.
Android 2.0 Eclair (oktober 2009)
Dat Google druk bezig is met de ontwikkeling van Android blijkt wel uit versie 2.0. Deze komt een maand later ten opzichte van zijn voorganger. Vooral de userinterface heeft een update ondergaan. In deze versie worden dan ook live wallpapers ondersteunt en is de ondersteuning van meer schermformaten en resoluties uitgebreid. Ook Google Maps heeft op Android een flinke wijziging ondergaan. We kunnen in deze versie dan ook stellen dat het om een volwaardige navigatie gaat voor in de auto. Zo draait het scherm mee en is het mogelijk om de route in 3D view te bekijken. De camera is wederom onder hand genomen en de ondersteuning van een flitser, digitale zoom of witbalans behoren nu tot de standaard mogelijkheden. Met betrekking tot de e-mail zijn er ook meer mogelijkheden. Zo kun je meer accounts toevoegen en wordt nu ook Microsoft Exchange ondersteunt. Bluetooth 2.1 vind in deze versie ook voor het eerst ondersteuning in een smartphone.

Gelijktijdig werd ook Android 2.1 gelanceerd. Deze versie was al meteen voorzien van enkele bugfixes en waren er kleine wijzigingen in de API. Met versie 2.1 lanceert Google hun eerste eigen smartphone onder de merknaam Nexus. De Nexus One wordt gefabriceerd door HTC, maar de smartphone wordt wel door Google zelf verkocht. Dit model kwam in januari 2010 op de markt en kreeg in mei 2010 ook de eerste update naar Android 2.2 Froyo.

Android 2.2 Froyo (mei 2010)
Snelheid was het sleutelwoord is deze nieuwe versie van Android. De complete code werd onder handen genomen om de snelheid, het geheugen en de werkelijke prestatie van de smartphone te optimaliseren. Volgens Google kon hierdoor de software wel vijf maal sneller worden. In de browser werd nu ook Flash toegevoegd ter ondersteuning van verschillende websites. Ook wordt het in deze versie voor het eerst mogelijk om stemcommando’s door te geven. Een grote wijziging komt in de ondersteuning van hogere resolutie schermen. In deze versie wordt ook voor het eerst Bluetooth voor de carkit ondersteunt en in Android Markt verder ontwikkelt. Via Android Market kunnen applicaties nu automatisch worden geupdate.
Android 2.3 Gingerbread (december 2010)
In deze versie is Google verder gegaan waar het bij de vorige versie was gestopt. Ook hier is de prestatie van Android verder verbeterd en is de accuduur flink verbeterd. Ook de ondersteuning van nog grotere schermen en hogere resoluties werd in Android 2.3 toegevoegd. In deze versie geeft Google nog meer vrijheden aan ontwikkelaars. Zo kunnen ontwikkelaars nu de NFC chip benaderen en kunnen ze ook toegang krijgen tot audioinstellingen alsmede grafische en bestuurinstellingen. Hiermee gokt Google op meer games voor in de Android Market. Ook de ondersteuning van meer camera’s (zoals een frontcamera) behoren nu tot de mogelijkheden bij Android 2.3.
Android 3.0 Honeycomb (februari 2011)
De opkomst van tablets in deze periode is Google ook niet onopgemerkt gebleven. Met de komst van Android 3.0 springt Google in deze opkomende markt. De Motorola Xoom wordt gebruikt om deze nieuwe versie van Android te tonen. Deze versie is echt geoptimaliseerd voor tablets en zal dus nooit beschikbaar komen voor smartphones. Deze versie ondersteunt dan ook grotere schermen en ook de besturing is enigszins aangepast. Zaken zoals Google Mpas zijn ook aangepast, aangezien navigatie niet wordt gebruikt in combinatie met een tablet. Onder aan het scherm zijn er knoppen verwerkt om te kunnen navigeren binnen Android. Android 3.0 gebruikt nu ook hardwareacceleratie en ondersteunt multi-core processoren van verschillende fabrikanten. Ook externe accessoires worden nu makkelijk ondersteunt zoals een extern toetsenbord.
Android 4.0 Ice Cream Sandwich (oktober 2011)
Bijna een jaar later introduceert Google hun nieuwe Android 4.0 voor smartphones. Veel experts spreken over een samensmelting van Android 2.3 en Android 3.0. Geheel onterecht is het niet, want deze versie is geschikt voor zowel de smartphone als voor de tablet. Voor het eerst zien wij dan ook op het scherm navigatieknoppen terug. Dit is een erfenis vanuit Android 3.0. Dataverbruik werd steeds een belangrijker punt bij een smartphone en daarom heeft Google in deze versie een datatracker ge├»nstalleerd. Hierdoor kun jij zelf aangeven wanneer de smartphone een waarschuwing moet afgeven als je een bepaald limiet bereikt. Met Android Beam kon er data makkelijk uitgewisseld worden tussen andere apparaten die ook de beschikking hebben over een NFC chip. Ook de camera kreeg weer een grote update. Voor het eerst is het mogelijk om video’s in Full HD op te nemen en is er een ingebouwde fotobewerker beschikbaar. Het is ook voor het eerst dat gezichtsherkenning zijn intrede maakt, iets waar Apple zes jaar later mee zou komen.
Android 4.1 Jelly Bean (juli 2012)
Versie 4.1 staat vooral in het teken van gebruiksriendelijkheid. De software begint te leren van schermaanrakingen waardoor bepaalde zaken sneller worden geopend. Ook is de framerate verbeterd en biedt Android nu 60 fps aan. Het is nu ook voor het eerst dat Google Now wordt meegeleverd in deze versie. De mobiele assistent kan op basis van locatie handige adressen tonen die in de buurt zitten. Het is in deze versie ook mogelijk om notificaties aan of uit te zetten en dit kan per applicatie bepaald worden. Android 4.1 ondersteunt nu ook 4K resolutie alhoewel deze resolutie op dat moment nog enorm in de kinderschoenen staat.
Android 4.4 KitKat (oktober 2013)
Ruim een jaar horen wij dan niets meer vanuit Google, maar in oktober 2013 komt de gigant met de nieuwe versie. In deze versie kunnen wij voor het eerst gebruik maken van de inmiddels bekend zin “OK Google”. Hiermee kun je zoekopdrachten inspreken, berichten laten opstellen en of muziek afspelen. Kleine wijzingen maakte het voor de gebruiker makkelijk. Als een bepaald telefoonnummer niet in de contactenlijst staat kon Google heel snel alsnog het bedrijf vinden die jou belde. Hierdoor wist je toch nog wie je aan de lijn kreeg. Het is ook deze versie die later ook nog beschikbaar is gekomen voor bijvoorbeeld sporthorloges.
Android 5.0 Lollipop (november 2014)
We beginnen er inmiddels aan te wennen dat Google eenmaal per jaar een nieuwe versie lanceert. Zo kunnen wij een jaar later Android 5.0 verwelkomen. Vooral het ontwerp is aangepast en onder de naam Material Design zien wij het nieuwe Android voor het eerst werken. Android 5.0 werkt ook samen met andere Android apparaten en hierdoor kunnen foto’s of applicaties makkelijk uitgewisseld worden tussen verschillende Android apparaten. Alhoewel meerdere simkaarten al wel werd geaccepteerd door Android wordt het in deze versie pas definitief ondersteunt.
Android 6.0 Marshmallow (oktober 2015)
In deze versie zien wij voor het eerst dat privacy toch een belangrijk punt gaat worden. Voor het eerst kun jij aangeven welke applicaties iets mogen delen of niet. Ook de vingerafdrukscanner wordt nu officieel ondersteunt en hiermee kan de smartphone dus nu ook ontgrendelt worden. In deze versie wordt ook de nieuwe USB-C poort ondersteunt voor bijvoorbeeld sneller laden. Wanneer je dubbel tikt op de powerknop wordt de camera direct opgestart.
Android 7.0 Nougat (augustus 2016)
Het kan altijd nog meer en gekker. In Android 6.0 was er al de beschikking over ruim 1500 emojis, maar in versie 7.0 komen daar nog eens 72 bij. Voor de gebruikersinterface wordt verder verbeterd in deze nieuwe versie. Met een dubbele tik op het scherm kun je makelijk switchen tussen applicaties, maar het is nu ook mogelijk om een applicatie op de achtergrond te laten werken. Android 7.0 is het ook het mobiele besturingssysteem die voor het eerst 3D beelden ondersteunt. Ook steeds meer fabrikanten van televisies werken met Android en hierdoor is het nu ook mogelijk om de smartphone met Android 7.0 te gebruiken om te streamen naar de televisie.
Android 8.0 Nougat (augustus 2017)
Deze versie van Android wordt weer gezien als een nieuwe grote update van het besturingssysteem. Naast de reguliere updates komt ook Android Go beschikbaar. Dit besturingssysteem is een lichtere versie van Android 8.0 en laat enkele zwaardere applicaties vervallen of zijn vervangen met lichte varianten. Hierdoor kunnen ook smartphones in minder ontwikkelde landen verkocht worden voor een schappelijke prijs. Google introduceert ook Android Instant Apps. Hier maakt Google het mogelijk om applicaties via de browser te openen en hierdoor is installatie niet meer noodzakelijk. De opzet van Android is nu ook compleet anders waardoor ontwikkelaars sneller een update kunnen uitbrengen. De modulaire opbouw van Android maakt dit mogelijk en zorgt ook voor een versnelling in het gebruik van Andoid tot wel twee maal.
Android 9.0 Pie (mei 2018)
Alhoewel we voorlopig nog over een Beta spreken is de komst van Android 9,0 wel definitief. Alle informatie over deze versie kun je vinden in een artikel die wij recentelijk geplaatst hebben.
Android 10 (september 2019)
Voor het eerst neemt Google afscheid van lekkernijen als aanvulling op de versienummer. Pie en Nougat als aanvulling zijn dus nu historie. Ook het ontwerp van het logo van Android is iets gewijzigd en het is duidelijk dat Android meer de minimalistische weg zal inslaan. Android 10 stond in aanloop naar deze nieuwe versie nog bekend als Android Q. Deze laatste naam kun je dus compleet vergeten.

Marktaandeel

Sinds 2011 is Android het meest gebruikte besturingssysteem en sinds 2011 is het marktaandeel alleen maar groeiende. In april 2018 heeft Android een ruim marktaandeel van 75%. Het besturingssysteem van Apple, iOS, heeft een marktaandeel van ruim 19%. De rest van het percentage is voorbestemd aan besturingssystemen zoals Windows, Symbian en BlackBerry. Deze laatste drie fabrikanten zijn echter wel gestopt met de verdere ontwikkeling van hun besturingssystemen waardoor het aandeel voor Android alleen maar verder kan groeien in de aankomende jaren. Op het gebied van tablets scoort Android ook erg goed, al heeft Windows ook nog een mooi percentage. Apple moet hier dan weer flink inleveren en heeft dan nog slechts 2 tot 3 procent marktaandeel. De laatste jaren is de verkoop van tablets flink gedaald en hierdoor valt in het marktaandeel hier niet veel meer te halen.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1137

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.