Achtergrond: de historie van HTC

Inmiddels is het merk HTC voor velen bekend. Toch heeft het merk een lange historie van innovatieve producten. Ook zijn er veel zaken tot op heden onbekend voor velen. Was het immers bekend dat de eerste Xperia-smartphone door HTC is ontwikkeld? Het is slechts een voorbeeld van de rijke historie van de fabrikant en wij nemen jullie graag terug in deze mooie historie.

Eerste jaren

Op 15 mei 1997 is HTC opgericht. De naam staat voor High Tech Computer Corporation en het bedrijf ging zich aanvankelijk richten op de productie van laptops. Toch werd kort na de oprichting van het bedrijf begonnen met de ontwikkeling en productie van de PocketPC. Het bedrijf zou zich vooral richten op de ontwikkeling en productie namens andere bedrijven. Zo kun jij je wellicht nog wel de QTek 9090, de i-Mate PDA2k of de XDA IIs herinneren. Het zijn allemaal PocketPC’s die uiteindelijk uit de handen van HTC zijn gekomen. 

De PocketPC’s waren populair en de gemeenschap is tot op de dag van vandaag nog steeds groot. Er is een ontwikkelaar die nu Android geschikt heeft gemaakt op een PocketPC en is er een andere ontwikkelaar die Angry Birds werkend heeft gekregen op een dergelijk apparaat. Toch best knap als je beseft dat de processor slechts 400 Mhz is met 128 MB werkgeheugen. 

Windows Mobile

HTC is door de jaren heen enorm bekend geworden voor het gebruik van Windows Mobile. HTC wist echter hier een eigen draai aan te geven en kwam dus met een eigen schil op de markt. In 2007 werd de aangepaste versie van Windows Mobile ook voor het eerst gelanceerd op de HTC Touch. Onder de naam TouchFLO was Windows Mobile plotseling een stuk aantrekkelijker geworden. Vooral de grote knoppen en het grafische werk maakte TouchFLO een stuk machtiger hierdoor. De HTC Touch was ook een direct succes bij de fabrikant. Binnen een jaar tijd wist de fabrikant hiervan twee miljoen stuks te verkopen. 

Concurrentie had Windows Mobile destijds nog niet. Sterker nog, TouchFLO werkte nog steeds op dit besturingssysteem. Het was vooral het aanzicht en de eenvoudige bediening die het voor velen interessant maakte om voor een HTC te kiezen. Het is dan ook een jaar later als de fabrikant met TouchFLO 3D komt. Deze komen wij voor het eerste tegen op de Touch Diamond. Zoals de naam doet vermoeden zijn de grenzen wederom verlegd binnen Windows Mobile. De Diamond is ook weer een direct verkoopsucces dankzij deze interface. 

Andere fabrikanten

Ondanks dat HTC ook goede successen boekt met hun eigen smartphones blijft de fabrikant ook smartphones ontwikkelen voor andere bedrijven. Wist jij bijvoorbeeld dat de Palm Treo750v (Windows Mobile) afkomstig is van HTC? Een nog meer opmerkelijk feit is dat de eerste Xperia X1 is ontwikkeld en geproduceerd door HTC. Ook deze eerste Xperia X1 werkte nog op Windows Mobile. 

Ditzelfde jaar weet HTC wederom de markt op zijn kop te zetten. Ze lanceren de eerste Android smartphone voor T-Mobile. De provider verkoopt onder de naam G1 de eerste Android smartphone. HTC zal later dit model nog uitbrengen onder de naam Dream. Iets later dit jaar zou HTC nog de Magic op de markt brengen. Waar de Dream nog over een QWERTY toetsenbord beschikte verviel deze op de Magic. 

HTC Sense

Met de komst van Android was het voor de fabrikant direct duidelijk dat Windows Mobile geen verdere toekomst meer had. Al spoedig adopteerde de fabrikant het nieuwe besturingssysteem en maakt hier ook weer een schil voor. Onder de naam HTC Sense werd deze schil voor het eerste gelanceerd op de Hero. Bij T-Mobile werd deze smartphone verkocht onder de G2 en voor Verizon was de smartphone omgedoopt in de naam DROID-ERIS. Ook Google ging zich er mee bemoeien aangezien dit bedrijf al een belang had in Android. De lancering van smartphones met Android kreeg voorrang en HTC leek hierin de perfecte partner te zijn. Uiteindelijk is HTC Sense een belangrijk spil geweest in dit verhaal. De gebruikerservaring is optimaal en tot op de dag van vandaag blijft het nog steeds de meest gebruiksvriendelijke interface die op de markt is gebracht. Door de jaren heen zullen uiteraard updates volgen aangezien ook Android verder wordt ontwikkeld.

HTC Desire

Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van HTC is wel de Desire. Met dit model wist de fabrikant aan te tonen dat het in staat was om degelijke smartphones te maken met alle luxe die op dat moment voor handen is. Zo wordt de Desire gelanceerd met een optische trackpad en een 1 Ghz processor. Door updates binnen Android wordt de Desire langzaam ook nog beter. Bij de update naar Android 2.2 komt hier bijvoorbeeld nog video-opname in 720p bij. Modellen die later van de productielijn rolde werden nog overgezet van een OLED-scherm naar een S-LCD. Dit laatste scherm had helderdere kleuren maar de maximale resolutie bleef steken op 800 x 480 pixels. Voor die tijd was dat overigens erg netjes. 

Rond deze zelfde periode zal ook de samenwerking tussen Google en HTC zijn vruchten afwerpen. De zoekgigant besluit om ook een eigen smartphone op de markt te brengen en besteed de complete ontwikkeling uit aan HTC. Uiteindelijk brengt Google dan ook de Nexus One op de markt. Het moet het antwoord zijn op de vele andere interfaces die gebruikt worden door fabrikant. De Nexus One wordt dan ook een van de eerste smartphones die met een kale versie van Android op de markt wordt gebracht. Wie goed kijkt zal uiteindelijk ook de overeenkomst tussen de Desire en Nexus One zien. 

Begin van het einde?

Dat het inmiddels niet goed gaat met HTC is wel een feit. Het bedrijf moet fors bezuinigen om de kosten in de hand te kunnen houden. In 2010 lanceert HTC enkele smartphones met het op dat moment nieuwe Windows Phone 7. Onder de naam HD7 lanceert HTC de smartphone in samenwerking met Microsoft. Ook hierin had een softwaregigant weer een goede partner gevonden voor hun mobiele hardware. Ondanks de aankondiging in dat jaar werd de smartphone effectief pas een jaar later verkocht. De hardware was echter onveranderd en dus feitelijk al verouderd. Criciti waren niet te spreken over de HD7 en voor HTC waren wijzigingen binnen het besturingssystemen ook vrijwel onmogelijk. De bekende klok is dan misschien het voorbeeld wat HTC nog wel wist aan te passen. 

De verkopen liepen niet lekker en de komst van enkele aangepaste modellen moest hier verandering in brengen. Zo werd de HTC 7 Surround gelanceerd. Een smartphone met een speakers achter het scherm. Met een simpele beweging kon deze speaker tevoorschijn komen. De HTC 7 Mozart beschikte over een indrukwekkende 8 megapixels camera. De HTC 7 Trophy was de meer betaalbare versie van alle modellen. Ondanks dit werd deze serie nooit een succes en werd er voor het eerst werkelijk rode cijfers geschreven. 

Beats by Dre

In 2012 weet HTC met de One X nog enkele awards in de wacht te slepen. Dat jaar gaat HTC de samenwerking aan met Beats by Dre. Bij de smartphone wordt er standaard een koptelefoon meegeleverd van het op dat moment populaire en dure merk. De waarde van het merk wordt door HTC echter enorm onderschat en uiteindelijk worden de koptelefoons voor een te laag bedrag toegevoegd bij de One X. Uiteindelijk verliest HTC ook op deze smartphone grof geld. 

In 2011 had HTC al 50,1% van de aandelen van Beats by Dre in handen voor een bedrag van 300 miljoen dollar. In 2012 verkoopt HTC de helft van zijn aandelen terug aan het bedrijf en nog een jaar later wordt ook de rest weer verkocht voor 265 miljoen dollar. Hiermee heeft de fabrikant wat pijn kunnen verzachten in het verlies rondom deze aquisitie. Wat misschien nog wel meer pijn doet is de aankoop van dit merk door Apple. Exact een jaar later koopt deze fabrikant het roemruchte merk op voor 3.2 miljard dollar. Hiermee had HTC destijds zijn investering kunnen vervijfvoudigen. Dit geld had HTC dan weer goed kunnen gebruiken om hun dominantie op de Android-markt voor te blijven. 

Andere markten

HTC was naarstig op zoek naar andere markten om unieke producten op de markt te zetten. De eerste 3D-films kwamen op het doek en het was voor de fabrikant dan ook logisch om een smartphone op de markt te brengen met 3D-effecten. De HTC EVO 3D volgde dan ook spoedig, maar ook deze had niet het gewenste succes waarop HTC rekende. Ook de befaamde Facebooksmartphones hadden niet het gewenste effect en bleven de verkopen nog verder achter in vergelijking met de eerder genoemde smartphone. 

Definitief verlies

HTC heeft uiteindelijk moeten opgeven in de strijd voor grootste fabrikant. Al snel werd het ingehaald door Samsung en Apple en uiteindelijk ook andere fabrikanten. HTC kwam uiteindelijk nog wel met de One op de markt. Dankzij de Ultra Pixel technologie wist de fabrikant andere te overtuigen dat het aantal megapixels niets zegt. Het was voor de consumenten echter te vroeg en waren deze cijfertjes juist wel van belang. Toch was de One nog een bescheiden succes. De One M8 was de eerste smartphone met een dualcamera aan de achterzijde. Ook hierin waren de meningen nog verdeeld en inmiddels is deze setup niet meer weg te denken. Ook de One M8 had een bescheiden succes.

Ondanks de sterk terugvallende verkopen had HTC nog wel een sterke band met Google. Uiteindelijk bracht de zoekgigant nog de Pixel en Pixel XL op de markt in samenwerking met HTC. Uiteindelijk werd de tweede generatie van deze smartphones voor LG ontwikkeld en geproduceerd. Het vertrek van Google bij HTC moet een enorme mokerslag zijn geweest. Toch kocht de softwaregigant vorig jaar een groot deel van de ontwikkelafdeling op bij HTC. Voor een bedrag van 1.1 miljard dollar was een deel van HTC verzekerd van werk.

De tegenvallende verkopen en de teruglopende vraag naar producten van HTC doet ons vermoeden dat de fabrikant het niet lang meer zal vol gaan houden. Inmiddels is het bedrijf noodgedwongen om bij de productie ruim 1500 banen te schrappen en zijn er geruchten gaande dat het inmiddels ook het kantoor in India sluit. HTC moet met een goede smartphone komen om weer uit het diepe dal te komen, want na acht jaar constant verlies draaien is ergens een keer de geldkraan leeg. Ondanks de rijke historie lijkt HTC toch moeite te hebben om de juiste draai te vinden in deze snelle markt. 

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.