100 megapixels camera zijn vol in ontwikkeling

Het is duidelijk te merken dat fabrikanten de grenzen opzoeken van de mogelijkheden. Waar nog veel is te halen is op het gebied van camerawerk. Volgens een hooggeplaatste manager bij Qualcomm is de ontwikkeling van deze camera in volle gang en kunnen wij dit jaar nog hoge resolutie camera’s gaan verwachten. Met dergelijke resoluties is het in bezit hebben van een digitale camera echt overbodig aan het worden.

Ontwikkeling

Volgens de manager van Qualcomm zijn momenteel meerdere fabrikanten bezig met de ontwikkeling van hogere resolutie sensoren. Momenteel is een fabrikant bezig met de ontwikkeling van een 64 megapixels camera en daarnaast is men ook experimenteel bezig met een 100 megapixels camera. Deze ontwikkeling lijkt in een vergevorderd stadium te zijn en volgens deze manager zullen de eerste smartphones met deze camera’s spoedig het daglicht gaan zien.

De manager van Qualcomm is verantwoordelijk voor de dagelijks zaken bij de chipfabrikant voor onder andere camera en videoverwerking binnen de processor. Judd Heape, verantwoordelijk voor deze uitspraken, staat nauw verbonden met fabrikanten rondom de ontwikkeling van dergelijke hoge resolutie camera’s. Er is dan ook geen twijfel over de uitspraken die hij momenteel doet. De chip moet immers ook goed kunnen werken met de sensoren die een fabrikant wil gebruiken.

Chipsets

Momenteel ondersteunt Qualcomm al met meerdere chipsets hoge resolutie camera’s. Vanaf de Snapdragon 660-chipset wordt een camera tot wel 192 megapixels ondersteunt. Aan de rekenkracht ontbreekt het niet, echter is het nog lastig om een dergelijke hoge resolutie camera te ontwikkelen. Ook de 100 megapixels camera lijkt nog wat verder weg te zijn, maar de ontwikkeling hiervan is inmiddels wel gestart.

Het is natuurlijk de vraag of de hoge resolutie ook daadwerkelijk voor de beste beelden zorgt. De software achter de camera doet immers ook veel werk en hier worden dan ook vaak de verschillen gemaakt. Juist hier is ook weer veel rekenkracht voor nodig en daar komt Qualcomm dan ook weer om de hoek kijken.

Ondanks dat de nieuwe camera nog in ontwikkeling is lijkt de komst van een 64 megapixels smartphone dichtbij te zijn. Of wij ook dit jaar een 100 megapixels smartphone kunnen verwachten is maar zeer de vraag. Dat er serieus aan gedacht wordt is in ieder geval een gegeven dat het zeker nog niet gedaan is met de oorlog om de beste camera in een smartphone.

Standaard afbeelding
Paul Herps
Paul is een echte telecomfreak. Sinds de opkomst van mobiele telefonie in Nederland was hij er bij. Geen enkel nieuws ontgaat en is daarnaast ook niet te beroerd om verder onderzoek te doen.
Artikelen: 1189

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.